Acest fapt ar trebui să-l cunoască fiecare părinte, care se pregătește pentru a da copilul la grădiniță.
Copilașul dvs va merge în curând pentru prima dată la grădiniță. Desigur, sunteți foarte îngrijorat de faptul cum va reacționa la schimbările din viața sa, dacă îi va plăcea sau cât de curând se va obișnui. Oricare ar fi grădinița, copilul va fi supus unei perioade de adaptare și de obișnuință și mai apoi, poate chiar și-i va plăcea acest loc. Ca calea aceasta să fie cât mai scurtă, venim cu cîteva sfaturi:
1. Pregătirea pentru grădiniță începe cu mult înainte de prima vizită. Această etapă se numește - de pregătire. Ar trebui să se înceapă cu regimul de grădiniță. Poate că nu va fi foarte ușor acest lucru, pentru că va trebui să urmeze rutina zilnică chiar și în weekend.
2. Întrebati ce meniu va fi în grădină unde va merge, în cazul în care aveți de gând să mergeți și treptat includeți în dieta copilului toate felurile de mâncare.
3. Treptat, începeți să învățați copilul să se îmbrace și să se dezbrace singur. Poate că o lungă perioadă de timp nu-i va reuși, dar cel puțin copilul va înțelege că în grădiniță în primul rînd trebuie să se bazeze pe el însuși.
4. Nu uitați că copilul v-a cerut ajutorul, dar nu a făcut isterie atunci când ceva nu-i mergea, a mâncat singur și, desigur, s-a cerut la oală. În țara noastră, grădinițele, care permit a aduce copii în scutece pot fi numărate pe degete. Deci, nu riscați, ci pregătiți copilul pentru aceasta.
5. De la începutul perioadei de pregătire, vizitele, în cazul în care există copii mici și cutia cu nisip, ar trebui să fie mult mai frecvente. Învățați copilul manierele elementare și abilitățile de comunicare, ca ulterior, numărul de conflicte cu semenii să fie redus la minim.
6. În timpul plimbărilor pe jos, mergeți pe lîngă grădinița din apropiere, uitați-vă ce fac copiii și educatorii, comentați-i copilului ce se întâmplă pe teren: " Educatorul se joaca cu copii într-un joc interesant. Uite, toți se află într-un cerc... Și acum, copiii s-au aliniat în perechi și pleacă la masa de prânz în grupele lor. Acum și noi vom merge acasă pentru masa de prânz. Tu nu poți încă să mergi la grădiniță, dar în curând vei merge. " Această tehnică va crește dorința copilului de a merge la grădiniță.
7. Ca un salvator pentru tine poate deveni jocul "de-a v-ati ascunselea." El dă posibilitate copilului să înțeleagă că, dacă omul a plecat, el se va întoarce. Doar, copiii sunt atât de fricoși de a-și pierde mama.
8. Una dintre cele mai dificile etape –somnul la grădiniță. Nu este nevoie să vă grăbiți să lăsați copilul la somnul de zi, indiferent cât de mult vă sfătuie educatorii. Cel mai bine e ca, cel puțin o lună să lăsați copilul numai pentru o jumătate de zi, ignorând sfaturile: " E un copil liniștit, el se adaptează foarte bine, lăsați-l să doarmă pînă cînd el se simte bine la grădiniță." Aceasta va fi una dintre deciziile cele mai greșite. Un lucru este cînd - se joacă și alta este – somnul într-un loc neobișnui.
Dvs, ca părinți trebuie să înțelegeți un lucru foarte important - copilul nu știe ce e grădinița, deci totul e în mâinile dvs. Va trebui să elaborați, în imaginația lui cele mai colorate imagini reale în același timp și atunci adaptarea va fi mai puțin emoțională. De aceea, acasă, de-a lungul perioadei de pregătire jucați-vă "de-a grădiniță". Construiți din orice material de construcție " perimetrul " grădiniței, o "grupă", " vestiar ", " dormitor ". Numiți asta "grădiniță". Selectați participanții – animalele: " profesor ", "copii", figura însăși a copilului, etc Dar nu alegeți în rolul educatorului animale agresive. Jocul continuă, dar se respectă momentele de regim ca la grădiniță.
Ce nu trebuie de făcut în nici un caz – să nu speriați copilul cu educatoarea, ex: Iată vei merge la grădiniță iar acolo te vor educa ".
Dacă nu ați avut suficient timp pentru perioada de pregătire, aunci să știți că toate metodele de mai sus, se realizează la cea de-a doua fază de adaptare.
Ei bine, e timpul să mergem la grădiniță! Din prima zi, faceți tot posibilul, astfel încât de dimineață copilul să fie pozitiv. Nu-i arătați starea dvs de spirit proastă și încercați să nu reacționați la capriciile copilului Treziți-l cu un zâmbet și o jucărie preferată în mâini, spunți-i ce o zi interesantă astăzi îl așteaptă.
Primele câteva zile însoțiți-l doar la o plimbare cu grupa. Aceasta durează aproximativ două ore. În acest timp el va avea timp să se împrietenească cu educatorii și copii. Dacă există posibilitate mergeți la o plimbare de seară, de asemenea să participe activ și copilul. El trebuie să vadă că după toți copiii seara părinții vin și se duc acasă împreună.
În zilele următoare din prima săptămână, timpul șederii crește treptat (diagrama vă vor explica specialiștii din grădiniță ) , dar nu lăsați copilul pînă la amiază.
Dimineața este adus copilul printre primii, în liniște și confidențial vorbiți cu educatorul. Copilul, văzând contactul între părinți și educatori îi va fi mai ușor să rămână în grădiniță.
În cazul în care copilului îi este greu să se despartă de mama, este mai bine dacă prima dată la grădiniță îl va duce tata, bunica sau bona.
O altă constatare interesantă ar fi urmatorul joc. Copiilor mai mari li se dă cheia cu ei, chipurile de la apartamentul în care locuiește familia, iar acum el este singurul care poate deschide și închide ușa. Pentru un copil, este o garanție că acum, sigur îl vor lua de la grădiniță
Luând copilul de la grădiniță , nu întrebați dacă el s-a comportat rău (acest lucru este mai bine de a-l intreba pe educator în absența copilului), el trebuie lăudat.
Ar trebui remarcat faptul că adaptarea multor copii este relativ ușoar ă și momentele negative dispar în 1-3 săptămâni. La alții însă, mai complicat și mai mult, aproximativ 2 luni, după care anxietatea lor scade.
Dar rețineți, în cazul în care copilul nu va merge la gradiniță t imp de 21 zile, copilul trebuie să se reobișnuiască. Deaceea, încercați să nu faceți pauze de frecventare la grădiniță.
Seara și la sfârșit de săptămână, încercați să acordați o atenție maximă copilului. Deconectați telefonul, uitați-vă TV - conversați, relaxați-vă, distrați-vă și obțineți plăcere de la coechipier! Vă doresc ca totul să se realizeze!