Iată că am analizat și selectat grădinița, ne-am pregătit moral de faptul că de azi, mâine sau de luni, puiuțul nostru va rămâne fără noi o bună parte a zilei, iar tu, ca mămică ce ai stat cu el până acum, 1-2-3 ani, vei începe să revii la programul tău de dinaintea concediului de maternitate. În aceste momente, sau chiar mai devreme, apare marea întrebare, cum va fi adaptarea la grădiniță, CE NE AȘTEAPTĂ?

mamaplus

Cel mai important lucru în această perioadă este ca tu, dragă mămică, să fii gata de asta. Indiferent de vârsta copilașului, de ce spune vecina, să știi că ai făcut cea mai bună alegere pentru el. Este important să ai încredere în instituția pe care ai ales-o, în educatoare și bonă, precum și în tot personalul de acolo. Dacă tu vei fi gata, piciul tău va primi semnalul de la tine că este bine, că este în siguranță, și că poate sta liniștit la grădiniță.

Desigur că asta nu e tot!

Este important să pregătim corespunzător copilașul de grădiniță, vezi aici cum, și să-i oferim timp ca să se acomodeze cu noul anturaj.

mamaplus
mamaplus

În general, copii rămân la grădiniță până la ora de somn în 3-5 zile, însă fiecare copilaș se dezvoltă individual, așa că această perioadă poate varia.

În prima zi va sta în grupă până la 1,5-2 ore, chiar dacă se simte foarte bine și nu plânge. Este foarte important să nu depășim limita de 2 ore, deoarece copilul s-ar putea speria la un moment dat, ar putea crede că mami nu mai vine. Dacă este o instituție onestă, și vor înțelege faptul că copilașul nu va rezista timpul minim, veți fi chemată mai devreme să-l luați. Este în regulă, totul se face spre binele puiuțului.

mamaplus

Dar ce faci tu în tot acest timp, dragă mămică?

Conștientizezi momentul, importanța și frumusețea lui. Comoara ta tocmai a făcut primul pas spre o nouă etapă, și pentru asta TE FELICITĂM.

Te rugăm, nu sta sub ușa, geamul, gardul instituției așteptând să-l auzi pe cel mic cum plânge, căci o va face dacă asta îi transmiți. În schimb, poți merge la cea mai apropiată cafenea să-ți iei un ceai, să privești prin geam, și să înțelegi cât de importantă și schimbătoare e această etapă.
 

mamaplus

Ați ajuns deja aici! :)

Nu te teme și nu-ți fă griji, cu siguranță vei primi mesaje sau poze despre cum este el și ce face acolo. Când îl vei lua, poți fi foarte plăcut surprinsă să vezi un pici zâmbăreț care tocmai a făcut cunoștință cu copii din grupă și personalul din grădiniță, și s-a jucat de minune. Cel puțin, asta se întâmplă de obicei la noi.

A 2-a și a 3-a zi veți sta în jur de 2-3 ore la grădiniță, iar după a treia zi, educatoarea va putea să vă spună cum este cel mai bine pentru copilaș să procedați în continuare.

Aceasta este adaptarea blândă, corectă din punct de vedere emoțional și psihologic, pentru ca amândoi să fiți bine.
 

mamaplus

Iată și câteva sfaturi înainte de a începe adaptarea la grădiniță:

  • Alege doar instituția în care ai toată încrederea (citește recomandări, întreabă alte mămici, fă vizite la grădinițe).
     
  • Discută cu copilașul, comunică-i ce se va întâmpla cu adevărat. Nu omite să-i zici că v-a rămâne acolo singur pentru o scurtă perioadă (la început), apoi stabiliți de fiecare dată momentul când vii să-l iei (după somn, după ce mănânci a 4-a oară, după ce ieșiți a 2-a oară afară, etc), copilul trebuie să știe când să te aștepte.
     
  • Rezervă-ți 2-3 săptămâni pentru perioada de adaptare, deoarece fiecare copilaș este diferit. Dacă se adaptează mai repede, te faci cu o săptămână, două de concediu.
     
  • Și cel mai important, oferă-i puiuțului timp. Mai ales dacă mergeți pentru prima dată la grădiniță, dacă are până la 3 ani, ai răbdare și totul va fi bine.

Mult succes!

mamaplus
mamaplus

Kiddo Club - grădiniță privată și centrul de dezvoltare și educație pentru copii de la 1,4-7 ani. Cu regim de lucru de luni până vineri și activitati pentru copii extracurriculare.

Adrese:
KiddoClub Codru mun. Chișinău, or. Codru, str. Jubiliara 23B
KiddoClub, Centru - Romană mun. Chișinău, or. Chișinău, str. Romană 8
Telefon: (+373) 697 11 759
Facebook
Instagram
Site