Una dintre grijile cotidiene ale părinților ține de alimentația copiilor, iar dacă aceasta devine haotică este și mai greu să reorganizați rutina la care probabil visați. Tocmai din aceasta cauză s-ar putea ca micuțul tău să refuze micul dejun, chiar dacă prima masă a zilei este esențială pentru copii. Stabilirea unui program de masă, un mic dejun sănătos oferit încă de la o vârstă fragedă, îi va ajuta pe copii să mențină acest obicei pentru tot restul vieții. Ce se întâmplă atunci când copilul refuză micul dejun, motivând că nu îi este foame? Cum am putea noi, părinții, să îl convingem să mănânce și dimineața? 

”Copiii au nevoie de rutină. Rutină de masă, rutină de somn. Este foarte important pentru ei să aibă cât de cât un program fix. Această rutină se construiește în timp, cu răbdare, fără a pune presiune pe copil și fără a-i schimba brusc programul de masă sau somn.”, susține  Cosmina Nițu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului.

Câteva sfaturi pentru părinții al căror copil refuză micul dejun

 • Să încerce să identifice motivul sau motivele pentru care copilul refuză micul dejun. Este posibil să fie o oră nepotrivită – poate cel mic este recent trezit și ar accepta să mănânce la 30-45 de minute după ce s-a trezit. Sau poate este sătul, doar ce a supt sau a băut formula de lapte și nu îi este foame. Preparatele propuse de către părinți poate nu sunt pe placul lui și atunci părinții ar putea încerca să diversifice masa de dimineață, până identifică preparatele care sunt pe placul celui mic.
   
 • Să încerce să creeze o rutină de masă, astfel încât, în prima săptămână să îi ofere o cantitate mică de mâncare, la aproximativ aceeași oră, crescând treptat cantitatea, de la o săptămână la alta, în funcție și de dorințele copilului. Neapărat, să se asigure că ora de masă este bine aleasă, astfel încât copilul să nu fie sătul sau flămând și nici recent trezit.
   
 • Să își facă un obicei din a mânca împreună la masă, dimineața. Insist pe adoptarea acestui obicei sănătos deoarece părinții sunt primul exemplu din viața copilului. Părinții trebuie să fie un model pentru copii, să mănânce împreună la masă, preparate nutritive, dacă își doresc ca și copiii lor să mănânce sănătos, să accepte toate mesele zilei, începând cu micul dejun.
   
 • Să îl ajute pe copil să înțeleagă de ce este atât de importantă această primă masă a zilei. Mai ales în cazul copiilor preșcolari sau școlari, care au nevoie de energie, au nevoie să se concentreze la activitățile pe care le fac în prima parte a zilei.
   
 • Până se creează o rutină de masă cel puțin, dacă este vorba despre copii cu vârsta peste 2 ani, părinții îi pot întreba pe copii ce le-ar face plăcere să consume la micul dejun. Chiar să îi implice în prepararea mesei, dacă acestora le aduce bucurie și par dornici să se implice.