mamaplus

Totul despre culoarea ochilor la bebeluși. Când se schimbă după naștere și alte curiozități

0
//
24.06.2020

Majoritatea proaspetelor mămici sunt curioase ce culoare a ochilor vor avea bebelușii lor. Dacă copilul tău s-a născut cu ochi albaștri probabil că acum te întrebi dacă va rămâne această culoare sau dacă se vor schimba și când.

Poate să dureze de la 9 la 12 luni schimbarea culorii ochilor bebelușului tău. Ea poate să se transforme și să devină permanentă, este subtilă și graduală și s-ar putea nici să nu observi când se întâmplă acest lucru. Cu siguranță însă, la aniversarea de 2 ani a bebelușului tău, acesta te va privi cu aceeași culoare a ochilor pe care o va avea pentru tot restul vieții sale.

Știința nu poate încă determina cu exactitate culoarea ochilor unui copil, pentru că ea depinde până la urmă de două lucruri importante: genele părinților și mutația produsă în momentul în care este conceput bebelușul.

Deși culoarea ochilor unor bebeluși se schimbă rapid atunci când se instalează melanina, majoritatea nou-născuților își schimbă culoarea ochilor în mod mai evident între 6 și 9 luni și asta pentru că abia atunci irisul a acumulat suficient pigment cât să influențeze schimbări subtile de la albastru spre gri, de la verde spre verde căprui, sau din verde căprui la căprui.

Ține cont de faptul că de obicei culoarea ochilor devine mai închisă și nu mai deschisă, așa că nu te aștepta ca fetița ta cu ochi căprui la naștere să se transforme în copilul cu ochi verzi când împlinește 1 an, însă băiețelul cu ochi albaștri la naștere ar putea să aibă ochi verzi sau chiar căprui câteva luni mai târziu.

Cum ai putea să îți dai seama dacă culoarea ochilor se va schimba mai târziu?

Dacă bebelușul se naște cu ochi căprui, cel mai probabil va rămâne cu ei pentru toată viața, dacă însă are ochi albaștri poți încerca să folosești niște trucuri pentru a determina dacă vor rămâne albaștri sau dacă se vor schimba peste câteva luni:

Privește-i ochiul din lateral pentru a elimina lumina reflectată din iris:

  • Dacă sunt pete aurii în albastrul ochiului, probabil că cel mic va avea ochi verzi sau căprui în final
  • Dacă nu observi nicio pată aurie sau doar câteva, probabil că bebelușul tău va rămâne cu aceiași ochi albaștri sau culoarea va varia foarte puțin.