Alegerea hăinuțelor pentru noul membru al familiei care urmează să apară de la o zi la alta este, cu siguranță, una dintre cele mai emoționante experiențe din perioada gravidității. Aceasta poate fi însă una dezămăgitoare și extrem de stresantă dacă te pornești în această aventură nepregătită.
Înțelegi cât de provocatoare poate fi experiența shopping-ului pentru nou născuți abia după ce ajungi în magazine sau începi să accesezi zeci de magazine online.
De ce haine are nevoie bebelușul în primele săptămâni, ce croieli sunt mai comfortabile, din ce fel de materiale trebuie să fie făcute, ce mărimi vor fi potrivite bebelușului tău – acestea și alte zeci de întrebări vor apărea în mintea ta. Să nu ne panicăm! Am încercat să adunăm în acest articol toate detaliile de care trebuie să ții cont atunci când mergi la primele cumpărături pentru copilas.
Țesătura. Pielea nou născutului este extrem de sensibilă, de aceea primul lucru de care trebuie să ții cont e materialul din care sunt confecționate hăinuțele. Bumbacul este cea mai recomandată țesătură pentru îmbrăcămintea de bebeluș, îi va proteja pielea și va reduce la minim riscul de iritații. Hainele din materialele sintetice trebuie evitate în totalitate pentru că nu permit pielii să respire.
Forma. Vei schimba nou născutul de câteva ori pe zi, de aceea e necesar ca piesele vestimentare alese să aibă croieli simple și să poată fi ușor scoase atunci când e nevoie să schimbi scutecul. Sistemul de închidere cu capse e mai recomandat pentru că pot fi închise/deschise mai rapid ca tradiționalii nasturi, astfel vei câștiga ceva timp, iar îmbrăcatul/dezbrăcatul va fi o activitate mai puțin chinuitoare pentru bebelușul tău.
Mărimi. Nu e ușor să prevezi mărimea care i se va potrivi bebelușului în primele zile de viață. Mulți nou născuți trec rapid de mărimile pentru 0-3 luni, iar o parte din ei au nevoie de hăinuțe prevăzute pentru bebelușii de 3 luni chiar din prima săptămână. Cel mai recomandat e să cumperi haine în diferite mărimi, să păstrezi etichetele și să le întorci pe cele pe care nu le-ai folosit.
Chiar dacă ai ales mărimile perfecte, nu uita că bebelușii cresc foarte repede în primul an de viață. Deși tentația e mare și ai vrea ca bebelușul tău să poarte toate hainele super drăguțe pe care le vezi pe rafturi, evită să cumperi prea multe modele de aceeași măsură. Mai indicat e să alegi hăinuțe pe diferite stagii de creștere – de la 0 la 3 luni, de la 3 luni la 6 luni sau să faci a doua repriză de shopping la câteva săptămâni de la nașterea bebelușului.
Lista de hăinuțe. Știm că îți vor face cu ochiul cele mai drăguțe costumașe sau rochițe de pe rafturile magazinelor, însă nu trebuie să te lași purtată de val! Adevărul e că un nou născut are nevoie de puține tipuri de haine în primele săptămâni, majoritatea dintre ele fiind hăinuțe de interior. Chiar dacă planifici să ieși la plimbare cu bebelușul la câteva zile de la naștere, îl vei scoate în căruț, iar modelele sofisticate de haine nu-ți vor fi de mare folos pentru că vei folosi pleduri.
Cea mai importantă piesă vestimentară a bebelușului este body-ul. Ai nevoie de cel puțin 10 body-uri cu mânecă scurtă sau lungă, în funcție de sezon, cât să nu fie nevoie să speli zilnic. Cum am menționat și mai sus, alege modelele cu capse în detrimentul nasturilor sau șireturilor.
În lista articolelor indispensabile sunt și salopetele de bumbac, preferabil cu botoșei, pantalonașii cu botoșei, jerseul, tricourile, bluzițele, cosumașe cu bluziță și pantalonaș, o jachetă, căciulița de bumbac și/sau pălăriuța de soare, în funcție de sezon.
Pe parcurs îți vei da seama care sunt nevoile bebelușului tău și vei ajusta lista cu cele necesare în funcție de timpul de afară, tipul activităților, greutatea nou născutului. Copilul tău are nevoie, în primul rând, de confort, iar raționamentele practice trebuie să le guverneze pe cele estetice sau dictate de modă.
Bebelușul tău nu poate citi (încă!) logo-urile de pe etichete, de aceea încearcă să dai prioritate calității țesăturilor, apoi brandului.