Pentru început menționăm că este total nepotrivit să se facă generalizări la acest subiect, pentru că fiecare copil are ritmul său personal de dezvoltare. Totuși, este important să știm că vârsta potrivită este atunci când copilul a atins un anume nivel de maturitate neuro-musculară, intelectuală și afectivă. 

Șase semne care îți spun că copilul este pregătit pentru a fi deprins cu olița:

  • știe când vine pipi sau caca și este conștient de aceste fenomene fiziolozice - și le semnalează înainte și nu după eveniment!
  • merge în piciorușe, aleargă și chiar urcă scările.
  • înțelege ce i se cere și știe să se supună cu plăcere (deci a depășit faza de opoziție sistematică din jurul vârstei de 2 ani).
  • cunoaște cuvintele pipi, oliță, scutec și știe care este rolul oliței.
  • îi place să imite pe cei mai mari și își manifestă dorința de a nu mai purta scutecel

În mod normal toate aceste lucruri se petrec în jurul vârstei de 2,5 ani - deși, este absolut normal ca unii copii să ajungă la acest stadiu la 1.5 ani sau 3,5 ani.

Dacă toate aceste mici condiții de mai sus sunt îndeplinite, sunteți pe drumul cel bun și vă aflați în apropiere de începutul operațiunii ”Olița”. Este desigur însă nevoie de multă înțelegere și răbdare din partea părinților pentru a trece cu bine de această etapă. Să știți că fiecare ședință de oliță nu ar trebui să depășească 5 minute și nu uitați că cel mic este stăpân pe corpul și instinctele sale propria.