mamaplus

Cum să comunici cu bebelușul tău ca să înțeleagă ce îi transmiți

-
//
20.04.2021

Cercetătorii olandezi și francezi au constatat, în cadrul unui studiu din 2011 la care au participat femei însărcinate, că, după primele 20 de săptămâni de sarcină, fătul începe să răspundă atingerilor mamei. Practic, de la 5 luni de sarcină, copilul comunică, reacționând la acțiunile mamei. Același studiu arată că fătul reacționează negativ atunci când mama trăiește emoții negative.

Un alt studiu, realizat în 2014, în SUA, a arătat că un copil începe să înțeleagă informații încă din perioada intrauterină, mai exact din săptămâna a 34-a de sarcină. De la aceasta vârstă, fătul este capabil să asimileze concepte noi, deci să învețe. Conform acestei cercetări, vocea mamei este sursa de bază pentru stimularea senzorială ce contribuie la dezvoltarea fătului.

Cum să comunici cu cel mic, astfel încât să înțeleagă ce îi transmiți:

Așadar, potrivit studiilor, un copil este conectat la lumea din jur, prin intermediul mamei sale, încă din perioada intrauterină. Conexiunea cu lumea adevărată devine mai puternică după naștere, pe măsură ce micuțul o cunoaște și o explorează, bazându-se pe legătura de încredere care se formează cu mama lui.

Astfel, ca părinte, îți poți asuma din start că cel mic înțelege ce îi transmiți încă de dinainte de a se naște, cu atât mai mult în primele luni de viață și când crește mai mare. Învățarea limbajului, care este un proces extrem de complex, are la bază recepționarea, decodificarea și înțelegerea mesajelor transmise de părinti și de alte persoane cu care relaționează micuțul. În lipsa înțelegerii mesajelor verbale, învățarea limbajului nu ar fi posibilă.

După naștere, bebelușul învață și înțelege lucrurile esențiale prin intermediul simțurilor și al observației. Nu are informațiile necesare pentru a interpreta ce se întâmplă în jurul lui, însă reușește să înțeleagă, pe zi ce trece, tot mai multe, în felul său.

Iată trei aspecte de care trebuie să ții cont, pentru a fi sigură că bebelușul tău înțelege exact ce vrei să-i transmiți:

  • Ai încredere că cel mic înțelege ce îi spui. Poate că, la o primă vedere, acest lucru este greu de crezut. Însă, ai încredere că el recepționează mesajul pe care îl transmiți nu doar verbal, ci mai ales nonverbal. Legătura dintre mamă și copil este dincolo de cuvinte, așa că lucrurile pe care i le transmiți sunt percepute cu siguranță de cel mic.
     
  • Copilul percepe foarte clar mesajul emoțional pe care îl transmitem. Acesta este motivul pentru care, de multe ori, copiii nu fac ceea ce le cer părinții: mesajul emoțional al părinților, care este un mesaj ascuns, este diferit de mesajul verbal explicit pe care îl transmit părinții. Trebuie să știi că prioritar va fi întotdeauna mesajul emoțional. Și, dacă gândești una și spui alta, copilul se va raporta mai degrabă la ceea ce simți și gândești decât la ceea ce spui. Știind acest lucru, formulează-ți clar mesajul important, înainte de a-l transmite copilului. Observă-ți starea emoțională și emoția care însoțește mesajul.
     
  • Respectul față de copil, de la nașterea lui, este esențial. Copilul este o persoană și merită să fie tratat ca atare. Asta înseamnă să ținem cont de nevoile sale, să-i respectăm ritmul de viață și de dezvoltare, să-l informăm referitor la deciziile pe care le luăm și care îl privesc. Un părinte care își respectă copilul va avea grijă să-l pregătească pentru schimbările care urmează să se întâmple în viața lui, mari sau mici, de la începerea creșei sau venirea unei bone și până la vizita unei persoane sau o plimbare într-un loc necunoscut.

Așadar, copiii nu sunt atenți doar la cuvintele pe care le spunem, dar şi la tonul nostru, limbajul trupului, expresiile faciale şi nivelul nostru de atenție în timpul conversației.

Atâta timp cât suntem conștienți că micuții noștri sunt persoane ca și noi și îi tratăm cu respect, comunicând sincer cu ei despre situațiile care îi privesc, vom reuși să stabilim și să menținem o comunicare activă și deschisă cu ei.