mamaplus

Cu ce să speli hainele bebelușului? Balsamul de rufe, nerecomandat de pediatri

0
//
15.01.2021

Din grijă pentru sănătatea bebelușului, mămicile tind să opteze pentru cele mai inofensive soluții pentru curățarea hăinuțelor. Totuși, fără să ne dăm seama, unele produse ar putea provoca iritații și chiar alergii. Și când spunem asta nu ne referim doar la loțiunile pe care le folosești, ci și la detergenți.

Alege formula specială

Sfatul pediatrilor este să foloseşti formulele special create pentru bebeluşi, care previn apariţia alergiilor şi iritaţiilor pielii. Acestea sunt hipoalergene, fără parfum, se găsesc în farmacii şi reprezintă prima opţiune. Pe locul secund sunt detergenţii sub formă de gel, care se dizolvă uşor şi bine în apă şi sunt mai lesne de îndepărtat de pe haine prin clătire. Dacă tot alegi un astfel de detergent pentru copilul tău, optează pentru unul cu aloe vera.

Nucile de săpun, 100% bio

Un detergent cu proprietăţi foarte bune de curăţare, dar și cu avantajul de a nu conţine substanţe chimice cu potenţial alergen sunt nucile de săpun. Acestea sunt practic fructele unei specii unice de arbori din India, China şi Nepal. Nucile de săpun conţin saponină, care în contact cu apa caldă acţionează ca un surfactant natural şi curăţă foarte bine murdăria.

Avantajul lor în faţa detergenţilor clasici este că, neconţinând substanţe chimice, sunt foarte bine tolerate de pielea sensibilă. În plus, sunt foarte convenabile ca preţ (o jumătate de kilogram de nuci de săpun costă puţin peste 20 de lei şi asigură circa 105 încărcături a câte cinci kilograme de rufe în maşina de spălat automată).

Folosim sau nu balsamul de rufe?

Aici există controverse: unii specialişti în pediatrie nu-l recomandă, pe motiv că rămâne în fibrele ţesăturii şi irită pielea celui mic. Pentru a evita posibile neplăceri, foloseşte în loc de balsam oţet sau uleiuri esenţiale, spre exemplu de lavandă. Ambele variante sunt naturale şi au avantajul de a fi destul de ieftine comparativ cu balsamul.

Cum se spală corect hainele bebelușului

Cât e mic este de preferat să speli de mână hăinuţele mogâldeţei, cu săpun pentru copii. Pe măsură ce creşte, le poţi „promova“ ca încărcătură a maşinii de spălat, însă separat de hainele adulţilor. Dacă hăinuţele sunt de bumbac, spală-le la 40 de grade dacă nu vrei să devină şi mai mici decât sunt!

Când piciul este mai mărişor, pune-i hainele în maşina de spălat împreună cu ale voastre, dar într-un săculeţ special! Setează maşina de spălat aşa încât după spălare şi clătire să existe încă o clătire (suplimentară). Şi nu uita să le calci! Așa distrugi toţi microbii!