Chiar dacă îți dorești un mediu cât mai steril în locuința ta, încă din prima zi după externarea din maternitate, ar trebui să fii conștientă din start că o protecție totală este imposibilă. Totuși știm că există microbi periculoși, de care însă ne putem proteja prin igienă corespunzătoare și prin adoptarea unui anumit stil de viață. E drept că infecțiile cu acești microbi periculoși nu sunt foarte dese, însă prevenția este necesară. Cele mai frecvente boli produse de germeni sunt cele digestive și cele respiratorii.
Bolile digestive
Unele alimente conțin bacterii care produc vomă și diaree. Aceste simptome pot fi însă ușor prevenite, întrucât ele apar atunci când bacteriile sunt introduse în corp prin ingerarea de alimente care nu sunt spălate sau nu au fost gătite corespunzător. În cazul copiilor, aceste bacterii se pot răspândi ușor și în momentul în care se schimbă scutecele sau copilul este dus la toaletă. De aceea este absolut necesar să vă spălați pe mâini atunci când schimbați un scutec sau când ajutați copilul să meargă la toaletă. De asemenea, obișnuiți-l și pe el să facă acest lucru. Deși, în aparență, nu par a fi grave, voma și diareea la copii pot avea urmări extrem de periculoase, întrucât deshidratarea se produce mult mai ușor în cazul copiilor decât în cazul adulților.
Bolile respiratorii
Răcelile sunt bolile cele mai comune generate de microbi care intră în sistemul respirator. Atunci când cineva tușește sau strănută lângă noi este foarte posibil să inhalăm microbi și totuși faptul că respirăm același aer cu persoane bolnave de răceală nu este factorul cu cel mai mare risc de îmbolnăvire. Se pare că modul cel mai sigur de infectare cu virusuri care produc răceală este prin intermediul mâinilor. Și asta pentru că mâinile ating nasul și gura, fiind astfel un mijloc rapid de transmitere a microbilor. Așadar, spălați-vă mâinile cât mai des!
Unde se ascund germenii?
În loc să vă stresați inutil din cauza faptului că nu reușiți să mențineți o curățenie perfectă, încercați să vă focalizați atenția asupra zonelor în care este cel mai probabil să se ascundă germenii. Aceste sunt: bucătăria, locul în care schimbați scutecele, locul în care stă cel mai mult animalul de casă (în caz că aveți așa ceva). În rest, este suficient să vă mențineți obiceiurile curente de curățenie.
Microbii din bucătărie
Locul în care gătiți este și cel mai susceptibil să fie preferat de microbi. De aceea, este absolut necesar să mențineți zona curată, cu atât mai mult cu cât în bucătărie țineți, probabil, biberoanele și ustensilele folosite pentru hrănirea bebelușului. Iată câteva reguli de urmat:
- țineți cont de faptul că alimentele sunt pline de microorganisme și tratați acest lucru ca atare; folosiți multă apă atunci când gătiți pentru a le curăța;
- folosiți un tocător separat pentru carne și spălați bine orice ustensilă între folosiri;
- atunci când gătiți pentru copii, alegeți alimente care pot fi decojite sau fierte/ coapte;
- atunci când trebuie să răspundeți la telefon sau să atingeți copilul în timp ce gătiți, spălați-vă pe mâini înainte, dacă nu e ceva extrem de urgent.
- folosiți prosoape de hârtie, deoarece prosoapele din material textil pot reține bacteriile.
Microbii de pe masa de schimbat
Dacă e vorba de masa de schimbat de la creșă, atunci puteți fi siguri că acesta este locul cu cel mai mare risc de răspândire a microbilor. Acasă riscul este cu siguranță mai mic, însă nu este în totalitate îndepărtat, așa că urmați câteva reguli simple:
- lăsați la îndemână scutece curate și hăinuțe de schimb, astfel încât atunci când schimbați bebelușul să atingeți cât mai puține lucruri;
- puneți sub fundulețul bebelușului un prosop de hârtie sau din material textil, pentru a proteja răspândirea germenilor pe măsuța de schimbat;
- depozitați scutecele murdare într-un coș de gunoi cu capac;
- spălați-vă pe mâini imediat după schimbarea scutecului și spălați și bebelușul dacă a atins cu mâinile scutecul sau și-a atins zona genitală. Atenție, ștergerea mâinilor cu un șervețel umed nu înlocuiește eficient spălatul pe mâini!
- Nu vă stresați însă prea mult în privința măsuței pentru schimbat scutece, deoarece oricât de mult v-ați strădui, germenii tot vor supraviețui în zona respectivă.
În perioada în care vă antrenați bebelușul pentru statul pe oliță, acordați o atenție deosebită curățeniei din baie. Este ideal ca antrenamentul pe oliță să se facă în baie și de aceea este important ca suprafețele cu care poate intra în contact copilul să fie curate. Dezinfectați baia o dată sau de două ori pe săptămână și schimbați prosoapele după două, trei folosiri.
Microbii de pe animalele de companie
Se știe că un animal de companie poate fi extrem de util pentru evoluția psihologică a copilului, însă, din păcate, prezența sa în preajmă poate mări riscul de infestare cu anumiți germeni.
Pentru a evita acest lucru, urmați câteva reguli:
- asigurați-vă că animalul este vaccinat și că este dus regulat la un veterinar;
- curățați coliviile și locurile în care se cuibărește animalul des;
- nu țineți niciodată o colivie în bucătărie;
- nu permiteți copilului să se joace cu animalul în timp ce mănâncă;
- educați copilul astfel încât să nu permită animalului să îl lingă în zone unde are bubițe, zgârieturi etc.;
- nu permiteți copilului să-și împartă jucăriile cu animalul de casă;
O atenție specială trebuie acordată reptilelor, care sunt adesea purtătoare de salmonella. Este contraindicat să creșteți o țestoasă, o șopârlă etc. dacă aveți un copil mic. Iar dacă copilul are o vârstă mai mare, educați-l să se spele pe mâini de fiecare dată când intră în contact cu reptila.