Vă vine să credeți sau nu, fătul începe să deslușească limba mamei încă din burtică, iar acest lucru este studiat în cele mai mici detalii de oamenii de știință americani. Să știi că bebelușii de doar câteva ore sunt capabili să facă distincția între sunetele limbii materne și ale uneia străine. Feții încep să răspundă la zgomote între săptămâna a 24-a și 30 de sarcină.

Cercetătorii au evidențiat faptul că, cel puțin în ultimele 10 săptămâni până la naștere, micuții stau cu „urechile ciulite” la discuțiile purtate de mamele lor.

Ce spun studiile?

„Mama este prima persoană care influențează creierul copilului. Vocalele pronunțate de mamă sunt sunetele cele mai sonore, iar fătul este foarte atent la ele”, spune Patricia Kuhl, director asociat al Institutului pentru Învățare și Științele Creierului de la Universitatea din Washington.

Este interesant și faptul că fătul reacționează într-un mod specific atunci când aude cuvinte rostite, față de alte sunete. Studiile evidențiază faptul că nou-născuții au o activitate cerebrală crescută în momentul când ascultă un fragment dintr-o conversație, spre deosebire de situația când același dialog este derulat în sens invers și nu are nicio noimă.

Ținând cont că aceste experimente s-au făcut cu nou-născuți de doar câteva ore, cercetătorii au ajuns la concluzia că fătul începe să învețe limba încă de când se află în uter. Bebelușii au acest tip de reacție la nivel cerebral nu doar atunci când aud vocile oamenilor, ci și când sunt confruntați cu tiparele limbii materne.

Cum s-a derulat studiul?

40 de bebeluși, băieți și fetițe, născuți de doar 30 de ore au fost supuși unui experiment realizat simultan în Tacoma, Washington de Patricia Kuhl și în Stockholm, Suedia de profesorul Hugo Lagercrantz. Pe când încă se aflau în maternitate, bebelușii au ascultat vocalele limbii materne, dar și ale unor limbi străine.

Interesul lor pentru sunetele auzite a fost măsurat într-un mod inedit: cercetătorii au cablat suzetele la computere, care analizau parametrii fizici, mecanici și biologici ai copiilor, mai precis, reacția lor la sunete.

Faptul că sugeau mai mult sau mai puțin timp atunci când erau expuși unor sunete familiare sau nefamiliare a fost pentru cercetători un indiciu al capacității de învățare a micuților. S-a dovedit faptul că bebelușii pot face diferența între sunetele pe care le-au auzit când se aflau în uter și cele străine.

Și la experimentele din Statele Unite și la cele din Suedia, bebelușii de 30 de ore au reacționat la fel: au supt vreme mai îndelungată atunci când au auzit sunetele unei limbi străine și mai puțin timp când li s-a vorbit în limba maternă.

Capacitatea de învățare

Cercetătorii americani și suedezi au mai fost de acord într-o privință: copiii au o capacitate fantastică de a învăța. Iar descoperirea mecanismelor prin care bebelușii reușesc să absoarbă rapid cantități impresionante de informații ar putea revoluționa ceea ce știm despre sistemul de învățare.

„Vrem să știm ce tip de magie pun la lucru în primii ani de viață, la care adulții, mai târziu, nu pot accede. Nu putem să irosim această curiozitate precoce”, spune Patricia Kuhl.