Bebelușul alăptat (sau cel hrănit cu biberonul) va avea gaze, indiferent de alimentația pe care o are. Gazele sunt parte a procesului de digestie și le avem cu toții  - copii și adulți.  Atunci când bebelușul are gaze, nu trebuie să vă faceți probleme. Ele nu apar pentru că ați mâncat un anumit aliment, sau că ar fi trebuit să-l evitați. Dacă totuși bebelușul le are în exces, și pare a nu se simți confortabil cu acest lucru, e bine totuși să vă revizuiți dieta sau modalitatea în care îl hrăniți.

Există totuși șanse să puteți mâncă ce doriți și când doriți fără a deranja burtica bebelușului. Dar, dacă credeți că micuțul este sensibil la anumite alimente care vă provoacă gaze, nu ezitați să le eliminați din dieta dvs.. Oricât de ciudat ar părea, broccoli-ul, varza, usturoiul, alimentele condimentate și chips-urile nu vă afectează laptele, pentru că gazul pe care l-ați putea avea de la aceste alimente este o reacție locală în tractul gastro-intestinal.

Alimente ce pot produce gaze bebelușului

Cel mai probabil, vinovate pentru disconfortul produs de gaze sunt produsele lactate din dieta dvs. - laptele, brânză, iaurtul, budinca, înghețata, sau orice produs alimentar care are lapte, produse lactate, cazeina, zer, sau cazeinat de sodiu. Alte alimente cum ar fi grâul, porumbul, peștele, ouăle, sau arahidele, pot cauza probleme.

Nu vă limitați dieta într-un mod sever doar pe o simplă bănuială precum căreia copilul dvs. ar avea o sensibilitate alimentară, dar dacă bănuiți că un anumit produs provoacă copilului anumite probleme, ați putea încerca eliminarea lui pentru o săptămână, pentru a vedea ce se întâmplă. Pentru unele alimente este necesară o perioadăde timp mai mare de o săptămână pentru a se elimina complet din corpul dvs., dar o îmbunatățire în comportamentul copilului va fi vizibilă în câteva zile.

În cazul În care copilul se simte bine după eliminarea unui aliment, încercați-l din nou pentru a vedea cum răspunde. Vă veți juca puțin de-a detectivul, dar veți afla astfel ce anume nu-i priește. Puteți, de asemenea, să discutați cu un consultant în lactație care vă poate ajuta să evaluați ce se întâmplă.

Supraîncărcare cu lactoză

Dacă aveți o abundeță de lapte (vă simțiți de parcă ați putea alăpta cu ușurință toți bebelușii din zonă), copilul dvs. ar putea suferi de ceea ce se numește "supraîncărcare cu lactoză", adică primește o cantitate mare de lapte cu mai puține grăsimi care să încetinească procesul de digestie. Ca urmare, sistemul său digestiv nu are suficient timp să elibereze enzima care digeră lactoza.

Ca să rezolvați acestă problemă, hrăniți bebelușul de la un singur sân la o masă, sau chiar două mese consecutive înainte de a schimba sânul. Cu toate acestea, este important să discutați cu un consultant în alăptare pentru a vă asigura că aceasta este problema înainte de a alăpta pe o singură parte de fiecare dată. În caz contrar, ați putea provoca o diminuare a cantității de lapte produsă.