Bebeluşului tău îi poate ieşi primul dinţişor fără niciun fel de problemă, dar poate fi un proces destul de lung şi, fără îndoială, dureros, în care va avea nevoie de foarte multe îmbrăţişări.

În cazul în care cel mic se confruntă cu dinţişorii, îţi vei da seama după următoarele aspecte:

 • Gingii roşii, umflate;
 • Obraji roşii, îmbujoraţi;
 • Salivă din ambundență:
 • Îşi duce excesiv de des mâna în guriţă, pe gingii sau va musca;
 • Îşi freacă urechea corespunzătoare părţii pe care iese primul dinţişor;
 • Nu doarme noaptea;
 • Nu mănâncă suficient.

Pe lângă toate acestea, poate avea şi febră sau diaree chiar înainte de fenomenul în sine. Nu ar trebui ca pe unele dintre aceste simptome să le pui pe seama dinţilor, iar dacă eşti îngrijorată, mergi la medicul specialist, deoarece acesta îţi va da răspunsurile de care ai nevoie.

În cele ce urmează, vom vorbi despre câteva soluții pentru durerile de dinţi la bebeluşi, dar și despre cum le putem uşura întreaga perioadă.

 1. Freacă gingiile bebeluşului: foloseşte degetul tău foarte curat sau o ustensilă specială. Această presiune poate uşura şi-l poate elibera pe micuţ de disconfort pentru o perioadă.
   
 2. Încearcă alimentele tari: dacă bebeluşul mănâncă deja mâncăruri solide, îi poţi oferi ceva pe măsură pentru o gustare rapidă, cum este un castravete curăţat sau chiar un morcov. Ai mare grijă însă, deoarece cu orice bucăţică ce se rupe se poate îneca.
   
 3. Păstrează bărbia uscată: saliva excesivă este o parte a acestui proces. Pentru a preveni iritatiile de piele, păstrează mereu la îndemână o cârpă uscată, pentru a-l şterge pe micuţ. De asemenea, poţi aplica din când în când şi o crema bazată pe apă sau o loţiune uşoară.
   
 4. Masaje faciale: dacă celui mic îi plac jocurile, masează-i faţa, fălcile şi termină cu zona gingiilor în mişcări circulare. Câteodată rezistă, dar uneori îi vei atinge fix zona unde doare. Vei observa la scurt timp că acesta îşi va „administra” singur masajele.
   
 5. Jucării: încearcă să achiziționezi o gama cât mai variată de jucării. Poţi cere şi părerile celor din jur, deoarece nu doar inelele funcţionează. Ai grijă la arome, deoarece cel mic poate fi alergic.
   
 6. Uleiuri esenţiale: uleiul de lavandă este deosebit de bun pentru calmarea și relaxarea zonelor respective. Alternează uleiul esențial folosind o linguriţă de ulei de cocos.
   
 7. Gel pentru durerile de dinţi: acest gel ar trebui să se afle printre primele opţiuni când vă confruntaţi cu această problemă. Se aplică direct pe gingiile inflamate şi dureroase; este natural şi ajută în privinţa unor simptome serioase ca durerea, inflamarea şi, mai ales, saliva excesivă…