mamaplus

Un sân mai mare și unul mai mic - o anomalie sau un lucru firesc? Explicația unui medic obstetrician-ginecolog

-
//
13.07.2020

Foarte multe femei pot spune că au un sân mai mare decât celălalt. Un studiu în domeniu, la care au participat o sută de femei care îşi doreau implanturi mamare, a scos la iveală că 88% dintre ele aveau sâni diferiți ca mărime. Lucru perfect anatomic, nu este ceva neobişnuit, spun medicii.

Sunt mai mulți factori care pot duce la asimetria sânilor. Medicul Jayashree Sundar, care are specializare în obstetrică-ginecologie, oferă câteva explicații legate de cele mai des întâlnite cauze care fac să fie un sân mai mare decât celălalt.

Asimetria sânilor, lucru firesc

Un sân uşor diferit ca dimeniune față de celălalt nu este ceva neobişnuit, ci mai degrabă ceva normal, care ține de variația anatomică. Aceasta influențează şi aspectul trăsăturilor feței şi pe cele din alte zone ale trupului. De fapt, cele mai multe părți ale corpului sunt uşor diferite, şi aici ne referim la zone din partea dreaptă a trupului față de zone din partea stângă. În multe cazuri este vorba despre diferențe uşor sesizabile.

Printre cauze, modificările hormonale

Sânii pot fi asimetrici şi din cauza modificărilor corporale survenite în urma avalanşei de hormoni din timpul pubertății. Mai precis, pe fond hormonal, un sân poate începe să crească în volum înaintea celuilalt, dar să se oprească amândoi din creştere în acelaşi timp. De cele mai multe ori diferența nici nu se observă, dar sunt şi situații când este un sân mai mare decât celălalt cu mult, şi atunci se recomandă intervenția chirurgical-estetică.

Alăptarea poate modifica dimensiunea sânilor

Doctorul Sundar spune că mamele care alăptează au tendința de a dezvolta un bust neuniform, când îşi hrănesc bebeluşul de la un singur sân. Acest lucru poate cauza o diferență majoră în dimensiunea sânilor. Soluția este previzibilă: pentru a evita acest neajuns, aceste mame trebuie să încerce să-şi alăpteze copiii de la ambii sâni.

Alte cauze care pot influența dezvoltarea diferită a sânilor sunt legate de prezența unor noduli sau a unor tumori. Nodulii, de obicei, nu sunt formațiuni canceroase, dar un control medical este necesar pentru a confirma că nu sunt periculoşi pentru sănătate şi, eventual, pentru a primi tratament. O leziune la acest nivel poate provoca, de asemenea, apariția unor noduli, care pot schimba forma sânului.