În mod obişnuit, vârsta de 40 de ani înseamnă debutul menopauzei, însă aceasta poate să apară şi mai devreme sau chiar ceva mai târziu. Medicul Iosif Niculescu ne explică tot ce e necesar să ştim despre acest subiect.

”În primul rând, trebuie să spunem că menopauza marchează o etapă de viață în spatele căreia se ascunde sistarea funcției reproductive, epuizarea ovocitelor în ovare și modificări hormonale majore, în sensul lipsei sau descreșterii marcate a concentrației hormonilor sexuali, și anume estrogen și progesteron în sânge.”, susține ginecologul.

Vârsta medie de instalare a menopauzei este, în Europa, în jur de 52 de ani. Noi definim ca vârstă normală de instalare a menopauzei undeva între 45 și 55 de ani.

Simptomele care indică intrarea la menopauză

  • tulburări ale menstruației
  • creștere în greutate
  • tulburări ale somnului
  • tulburări în sfera cognitivă
  • dureri osteo-articulare

Există o perioadă, de multe ori, de câțiva ani, care marchează ceea ce noi numim pre-menopauză și care se caracterizează printr-o simptomatologie destul de obscură, nu neapărat în sensul real al siptomatologiei ale menopauzei, dar sunt tulburări ale menstruației, ale ciclului menstrual, atât în ceea ce privește fluxul, dar și în ceea ce privește frecvența, poate o ușoară tendință la a lua în greutate și tulburări de somn, tulburări în sfera cognitivă, dureri osteo-articulare.

Se cheltuie mult interes, mult timp, multe studii care încearcă să stabilească prin ce pot fi aceste femei ajutate. Ce este sigur la acest moment este că un stil de viață echilibrat, sănătos poate să concure la instalarea menopauzei mai puțin silențioasă. Pe de altă parte, momentul când se instalează menopauza, lăsând la o parte situațiile în care există un abuz, cum ar fi nicotina, este de cele mai multe ori determinat genetic. În mare măsură, cum este mama așa va fi și fiica.

Din păcate, studiile ne arată că suplimentarea cu vitamine, deși poate să contribuie puțin la starea de bine, nu determină în mod substanțial momentul în care se instalează menopauza. Pe de altă parte, administrarea de hormoni este acceptată, dar în situații cu totul speciale. Probabil că 20% din femeile care intră la menopauză sau care sunt în jurul perioadei menopauzei au nevoie de ajutor medical, anume de suplimentare hormonală. 

Celelalte 70-80% din cazuri, unele nu vor avea nevoie de nimic, nu simt, cu excepția faptului că menstruația este abolită, dar există și un număr important de paciente care, deși nu au nevoie de suplimentare hormonală, dar au nevoie de sprijin moral, afectiv, poate vitamine.

Complicațiile menopauzei, boli legate direct de lipsa hormonilor

  • osteoporoză
  • depresie
  • hipertensiune
  • diabet

Există o patologie a menopauzei pe care noi trebuie să o diferențiem, în primul rând, în ceea ce privește bolile care sunt legate direct de lipsa hormonilor, cum ar fi osteoporoza modificările la nivel cognitiv, depresie, irascibilitatea, patologia cardio-vasculară, care după câțiva ani de la instalarea menopauzei începe la femei să aibă aceeași frecvență ca și la bărbați, deși nu sunt legate în mod direct de lipsa hormonilor sexuali la femeie, dar lipsa acestora contribuie la acest fel de patologie.

Pe de altă parte, înaintarea în vârstă, ajutată mai mult sau mai puțin de lipsa hormonilor, e marcată oricum de o patologie specifică vârstei a treia, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, adipozitatea, diabetul, afecțiunile oncologice”, a explicat medicul ginecolog Iosif Niculescu.