Tiroida este o glandă în formă de fluture, localizată în partea anterioara a gâtului. Aceasta produce hormoni care controlează viteza metabolismului.

Tulburările glandei tiroide pot încetini sau revitaliza metabolismul prin inhibarea producției de hormoni tiroidieni. Când nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil să apară o gamă largă de simptome.

Glanda tiroidă, prin hormonii săi, influențează aproape toate procesele metabolice ale corpului uman. Dereglările tiroidei sunt de diferite feluri, de la stadii minore, la faze foarte avansate, cum ar fi cancerul de tiroidă.

Cele mai întâlnite probleme ale tiroidei implică și producția anormală a hormonilor tiroidieni. Un exces al acestor hormoni duce la hipertiroidism, iar o producție insuficientă duce la hipotiroidism.

Foarte important este ca problemele de tiroidă să fie diagnosticate cât mai repede, pentru a primi tratamentul adecvat, în vederea unei vieți normale. Tratamentul pentru bolile de tiroidă este mai mult decât necesar și oprește procesul de îngrășare, te echilibrează hormonal, te ajută să-ți recapeți energia și starea de sănătate va fi vizibil îmbunătățită.

Care sunt cele mai frecvente semne ale problemelor cu tiroida:

Schimbarea brusă a greutății

Unul dintre cele mai comune simptome care sugerează o problemă a glandei tiroide este schimbarea bruscă a greutății. Creșterea în greutate indică un nivel scăzut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numeşte hipotiroidism. La polul opus, dacă tiroida produce mai mulți hormoni decât are nevoie corpul se va observa o scădere bruscă în greutate, ceea ce se numeşte hipertiroidism.

Oboseala

Dacă vă simtiți obosiți fără motiv: nu lucrați fizic mult, dormiți peste 6 ore pe noapte, vă hrăniți corespunzător – atunci de vină ar putea fi tiroida.

Un deficit al funcției tiroidiene – hipotiroidia – poate duce la scăderea hormonilor tiroidieni, ceea ce atrage dupa sine o “lenevire” a întregului metabolism, a funcției majorității organelor din corp, inclusiv a creierului. Pacientul resimte o obosealaă inexplicabila, îi este dificil chiar să se ridice pentru a-şi lua o cană cu apă, activitățile fizice devin dificile etc.

Senzație de sufocare şi palpitații

Palpitațiile pot fi însoțite adesea de senzația de sufocare. Persoana afectată simte bătăile inimii ca fiind puternice, rapide şi totodată prezinta o “sete de aer”.

Aceste manifestări pot să apara în mai multe patologii, printre care şi cea de hipertiroidie sau cancer tiroidian cu manifestări hipertiroidiene – exces de hormoni tiroidieni.

Efectele hipertiroidiei pot fi foarte grave într-o criza, cu aritmie cardiacă, fibrilație atrială care răspunde greu la tratament.

Tulburări digestive

Constipația severă este asociată în mod frecvent cu hipotiroidismul, iar diareea şi sindromul colonului iritabil sunt specifice hipertiroidismului.

Modificări ale temperaturii corpului

Tulburările glandei tiroide pot afecta abilitatea de a regla temperatura corpului. Persoanelor care suferă de hipotiroidism le va fi mai frig decât în mod normal. Hipertiroidismul are efectul opus, cauzând transpirația excesivă.

Modificări ale memoriei şi stării psihice

Un hipotiroidian devine depresiv, gândeşte greu, uită şi îşi aminteşte cu dificultate o anumită informație, practic funcțiile creierului “se lenevesc”.

În cazul unui hipertiroidian funcțiile creierului sunt “mai agere”, pacientul tinde spre euforie, dar trece repede de la o idee la alta, uită ce a vorbit acum 5 secunde, are mintea ageră şi nestatornică. Doarme mai puțin şi este hiperactiv.