mamaplus

Sforăitul - un semnal de alarmă al unor afecțiuni de sănătate. Cauzele acestui simptom

0
//
19.10.2020

Proba somnului alături de persoana iubită este una de foc. Teama că partenerul sforăie este una reală pentru multe persoane și chiar un motiv invocat în sălile de judecată la divorț. Însă, sforăitul poate fi simptom al unei serii de afecțiuni. Iar prezența acestui simptom trebuie semnalată unui medic specialist ORL. Despre acest subiect aflăm mai multe de la dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL și chirurgie estetică facială.

Sforăitul este în general un zgomot puternic care apare în timpul somnului, este deranjant și cunoscut de toată lumea. Dar, dincolo de acest lucru, sforăitul este de multe ori simptomul principal al unei probleme serioase a căilor respiratorii și de multe ori se asociază cu sindromul de apnee în somn.

Apneea nocturnă de tip obstructiv este strâns legată de sforăit și reprezintă oprirea respiratorie, de mai multe ori, în timpul somnului, timp de mai multe secunde. Mai precis, respirația se oprește în general între 7 și 10 secunde. Uneori, în cazuri foarte periculoase pentru viața omului, oprirea respirației se produce până la de 30 de ori pe noapte.

Sforăitul – afecțiuni medicale ce au acest simptom

În general, la sforăit sunt predispuse persoanele obeze și cu gâtul mai scurt, cele care consumă alcool și fumătorii. De asemenea, statisticile spun că au riscuri mari să prezinte apnee nocturnă și sforăit cei cu probleme cardiace, endocrinologice, neurologice și psihice.

Și pacienții cu sinuzită cronică pot avea episoade de sforăit

Pacienții care prezintă obstrucție respiratorie nazală, deviație de sept, hipertrofie a cornetelor inferioare nazale, rinită cronică, sinuzită cronică etc sunt însă cel mai aproape de aceste afecțiuni.

Pentru depistarea cauzelor ale sforăitului, se face mai întâi un consult detaliat la ORL.