mamaplus

Senzație de greață după masă? Ce schimbări în organism indică această stare

-
//
14.02.2022

Printre cauzele cele mai comune ale senzaţiei de greaţă sunt răul de mare sau de mişcare, debutul unei sarcini, expunerea la anumite toxine chimice, stresul emoţional (frica), afecţiunile biliare, intoxicaţia alimentară, indigestia, precum şi mirosurile puternice. Trebuie să știi că sunt anumite schimbări importante în organism care debutează anume cu acest simptom.

Probleme cu bila

După fiecare masă, colecistul (adică vezica biliară) se contractă şi secretă bila în intestine, pentru a dizolva alimentele. Atunci când hrana este bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Uneori, bila se mai şi blochează, adică nu se mai elimină, iar digestia se desfăşoară greoi, proces cunoscut sub numele de „bilă leneşă“. Printre simptomele acesteia se numără şi greața, care poate da o stare accentuată de disconfort. Ca să linişteşti starea de greață, poți să iei medicamente, multe din ele se găsesc în farmacie şi le poți cumpăra fără prescripție medicală, care amelioreză simptomele de vomă.

Senzația de greață după masă poate fi semn de ulcer

Momentul zilei în care te confrunți cu această stare de rău îți poate indica şi cauza. Dacă ți se face greață la scurt timp după ce ai mâncat, greața sau vărsăturile pot indica un ulcer. Starea de vomă apărută la câteva ore bune după masă poate să fie un semn că suferi de o toxiinfecție alimentară. În cazul bacteriilor sau al virusurilor,cum ar fi Salmonella,e nevoie de mai mult timp pentru ca respectivele simptome să apară (din cauza perioa­dei de incubație).

Sarcina

Un caz aparte îl reprezintă greața şi vărsăturile induse de sarcină care,netratate, pot duce la deshidratare însoțită adesea de scădere în greutate, cu efecte nefavorabile asupra evoluției fătului.

Pietre la rinichi

Colicile renale rezultă de obicei atunci când apare un obstacol (calcul sau piatră) în calea evacuării urinei. Durerea se poate extinde în zona abdomenului şi variază ca intensitate, dar poate deveni insuportabilă atunci când calculii traversează ureterele. Greața şi vărsăturile sunt printre cele mai întâlnite simptome ale acestei boli. Durerea se reduce semnificativ după ce pietrele ajung în vezica urinară şi se elimină. Ca să scapi de senzația de vomă în această situație, poți să recurgi la un medicament antivomitiv (antiemetic).

Alte cauze

Cele mai frecvente afecțiuni  gastrointestinale care se pot manifesta prin greață sunt hepatitele virale, gastroenteritele, ingestia de substanțe toxice, gastropareza sau ileusul, ocluzia intestinală, colecistitele acute şi cronice, litiaza biliară. Dintre afecțiunile sistemului nervos central putem aminti: hemoragia cerebrală, hipertensiunea intracraniană, traumatismul cranian închis, migrena.

Greața mai poate fi produsă de diferite afecțiuni sistemice precum litiaza renală, expunerea la radiații, infecții grave şi arsuri.