Încă din Kama Sutra, cartea indiană veche, până la edițiile moderne, sexologii își dedică o mare parte a timpului lor pentru studiul pozițiilor sexuale. Aceste studii sunt orientate în principal pe examinarea fiecărei poziții din punct de vedere fiziologic și au drept scop examinarea și selectarea pozițiilor care provoacă o mai mare satisfacție, în funcție de caracteristicile anatomice ale organelor partenerilor.

Psihologie: Poziții sexuale. Ce semnificație are fiecare dintre ele?

Cu toate acestea, o astfel de abordare unilaterală în alegerea poziției sexuale nu este întotdeauna justificată. În acest sens pot fi aduse o mulțime de exemple în care partenerii perfecți din punct de vedere anatomic, pentru care este indicată o anume poziție sexuală, să rămână nesatisfăcuți. Care este motivul? Secretul constă în faptul că atunci când se alege o poziție sexuală, trebuie să țină cont și de atitudinea psihologică a partenerilor față de poziția respectivă. Să vedem unele dintre punctele de vedere ale psihologilor și recomandările lor cu privire la pozițiile sexuale.

Poziția "față-n față"

În ceea ce privește pozițiile sexuale din categoria "față-n față", psihologii au o singură părere: pozițiile din acest grup joacă un rol important, sau mai degrabă satisfac nevoia partenerilor de comunicare. Pentru cuplurile care preferă pozițiile "față-n față", sexul este mai mult decât o simpla plăcere fizică. Ele sunt interesate de aspecte, cum ar fi de exemplu unitatea sufletelor, dorința contactului corp la corp și comunicarea unul cu celălalt. Aceste aspecte reunesc întregul grup ce reprezintă poziția "față-n față". Să vedem unele teze psihologice cheie ale acestui grup.

Poziția "bărbatul deasupra"

Această poziție exprimă și satisface nevoile partenerilor, menționate mai sus. Pentru femeie, această poză este un simbol al "protecție", "un umăr de încredere", "sentimentul de apărare față de relele lumii din jur, prin corpul persoanei dragi." Această poziție a fost numită pe nedrept - "poziția misionarului". Psihologii cred că un titlu mai potrivit pentru această poziție ar fi mai degrabă: "Umană". Totuși pe lângă caracteristicile de apropiere această poziție mai are câteva aspecte și ele depind de atitudinea psihologică a fiecărui dintre parteneri vis-à-vis de aceasta. De exemplu, în cazul în care în subconștient gândurile bărbatului atunci când a ales această poziție au fost aproximativ următoarele: "am toată puterea asupra femeii", "am strâns-o atât de tare sub corpul meu, încât nu mai poate nici măcar să se miște", "eu pot zdrobi cu ușurință corpul acestei femeie", aceasta înseamnă că această poziție nu este una de apropiere ci de dominare. Pentru bărbații care, în sex, preferă să-și satisfacă sentimentul de dominare asupra femeilor, această poziție este deosebit de atractivă. În același timp, bărbatul nu își dă seama că se limitează în plăcere, deoarece nu-i permite femeii să-și miște șoldurile și să-l ajute să primească o doză mult mai mare de plăcere.

Femeia de asemenea poate avea o altă viziune despre această poziție decât cea de "apropiere și protecție". Ea poate să o perceapă ca un "simbol al indiferenței" sau chiar mai grav, ca un "simbol al disprețului față de partener". Așadar, această poziție este preferată de femeile care sunt indiferente față de partenerii lor sau chiar îi disprețuiesc. Psihologic femeia gândește astfel: "nu-mi pasă dacă îi este bine sau nu. De-ar putea mai repede să obțină ceea ce dorește, dar nu voi încerca în niciun fel să-l ajut..."

Prin urmare, din cauza abordării psihologice diferite față de aceeași poziție, chiar și în cazul unei compatibilități fizice perfecte, nivelul de satisfacție pentru parteneri poate fi foarte diferit. De exemplu, în cazul în care un bărbat folosește poziția "bărbatul deasupra" pentru a-și satisfice sentimentul de dominare, iar femeia vrea prin această poziție să obțină un sentiment de protecție, sau dacă un bărbat își dorește apropierea față de femeie, iar ea nu simte nimic în afară de indiferență, este foarte probabil că cel puțin unul din ei va rămâne cu siguranță nesatisfăcut. Interesant, este că atunci când partenerii nu sunt compatibilio din punct de vedere  fiziologic (de exemplu, la unul dintre ei nu sunt destul de stimulate zonele erogene în această poziție) dar există o coincidența psihologică perfectă, această poziție le provoacă o plăcere destul de mare ambilor parteneri.

Psihologie: Poziții sexuale. Ce semnificație are fiecare dintre ele?

Poziția "femeia deasupra"

Această poziție este mai fiziologică decât cea menționată mai sus, deoarece femeia, de multe ori, este mai ușoară decât bărbatul. Dar, această poziție nu oferă un contact atât de strâns al corpurilor precum poziția "bărbatul deasupra" și cea mai mare activitate este atribuită femeii. Sexologii recomandă această poziție bărbaților "obosiți" și femeilor "active". Din punct de vedere psihologic este posibilă lipsa de satisfacție pentru unul dintre parteneri. De exemplu, dacă bărbatul evită această poziție chiar și atunci când este foarte oboist, sub pretextul că face parte din categoria oamenilor de afaceri considerând această poziție umilitoare pentru el (cum poate să-l domine o femeie? ), în timp ce el abia-abia se mișcă pe când femeia și-ar dori să fie deasupra dar nu i se permite, utilizarea acestei poziții cu siguranță nu-i va satisfice pe perteneri.

Atitudinea psihologică față de această poziție la femei poate fi diferită. Unora le place sentimentul de superioritate asupra bărbatului în astfel de momente, iar altora senzațiile pe care le pot controla în mod independent prin selectarea unui anumit unghi de contact a corpului său cu cel al partenerului. Există, de asemenea, și o atitudine psihologică negativă a unor femei în această poziție. În subconștient ele consider că "bărbatul se relaxează și primește plăcere în timp ce ele muncesc" și prin urmare evită utilizarea acestei poziții sexuale.

Psihologii consideră că nu este atât de important contactul fizic, ci mai mult atitudinea psihologică a fiecărui partener față de poziția selectată. Prin aceasta partenerii trebuie să se completeze, și nu să fie în contrast unul față de celălalt, sau să existe conflicte interne între parteneri, de altfel poziția selectată va provoca doar  nemulțumire.

Mai pe scurt am dori să ne referim la următoarele poziții sexuale.

Poziția "bărbatul în spatele femeii"

Această poziție a fost "furată" de la animale. Dezbaterile și părerile referitoare la această poziție sunt în continuare foarte diverse și foarte aprinse.

Din punctul de vedere al psihologiei, în anumite cazuri, bărbatului această postură îi provoacă plăcere deoarece el este puțin responsabili pentru calitatea actului sexual. În această poziție, bărbatul nu vedea fața femeii, nu vede reacția ei, astfel încât se poate relaxa fără să se gândească la faptul, dacă o doare? Îi provoacă plăcere? Cât îi este de bine? Încă un aspect psihologic important pentru care bărbații aleg această poziție este faptul că femeia, conștient sau inconștient, se supune bărbatului, "îngenunchează" în fața lui. Tocmai de aceea, chiar dacă le provoacă plăcere, femeile nu preferă această poză. De multe ori, plăcerea, oricât de mare mai mare ar fi în această poziție, poate fi blocată complet de aspectul psihologic inconștient care îi spune femeii că  " bărbatul în spatele femeii " este "umilitor" pentru ea "rușinos" și așa mai departe. Astfel apar și conflictele psihologice care duc la renunțarea la această poziție. Psihologii consider că această poză este bunevenită pentru partenerii care văd în ea o manifestare a încrederii reciproce totale. În acest caz, această poziție va fi utilizată pentru a diversifica viața sexuală.

Psihologie: Poziții sexuale. Ce semnificație are fiecare dintre ele?

Pozițiile sexuale "Așezați și În picioare"

Sexologii consider pozițiile sexuale "Așezați"  probabil, cele mai incomode, de aceea, se pare, că sunt utilizate în practică foarte rar. Cuplurile își amintesc despre aceste poziții atunci când își doresc un act sexual rafinat, elegant și variat. Aceste ipostaze sunt perfecte pentru a sublinia unitatea și egalitatea dintre parteneri. Iar  dacă prin procesul de intimitate unul dintre parteneri tinde să-și sublinieze superioritatea asupra celuilalt, atunci foarte rar va allege aceste poziții, deoarece acestea nu sunt în măsură să-i satisfacă așteptările lui psihologice.

În ceea ce privește "pozițiile în picioare" psihologii cred că ele au caracteristici foarte specifice. Tehnica lor subliniază "ușurința și efemeritate" relațiilor, deoarece aceste posturi nu impune partenerii să se culce, din contra își pot satisfice dorințele "din fugă". Pentru cei acre își doresc relații de scurtă durată aceste poziții sunt o mană cerească. Partenerii primesc plăcere și se despart de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Desigur, acestea sunt mici exagerări deoarece aceste poziții pot fi folosite și de un cuplu care se află într-o relație de mai mulți ani, dar experiența arată că ei folosesc aceste poziții destul de rar, doar pentru a-și diversifica viața sexuală. Există și cealaltă parte psihologică plăcută a acestui grup. Bărbații preferă "poziția în picioare" pentru sentimentul de dominare completă a partenerii în astfel de momente (în ciuda greutății femeii pe care la propriu trebuie să o țină în aer). Femeii, la rândul său, i se poate părea atractivă, pentru că se simte "o păpușă frumoasă și elegantă", în mâinile puternice ale bărbatului.

Psihologii subliniază că pentru selectarea poziției sexuale potrivite, cel mai important este ca dorința și atitudinea psihologică a partenerilor să se potrivească.

Sursa