mamaplus

Pandemia de COVID-19 a agravat sănătatea mintală a copiilor şi adolescenților pe plan global

0
//
05.10.2021

Pandemia de COVID-19 a agravat şi mai mult problemele de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenților pe plan global, domeniu care necesită o alocare de fonduri suplimentare, avertizează UNICEF într-un raport publicat marți, potrivit AFP.

„Consecințele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Şi înainte de apariția acesteia, mult prea mulți copii care sufereau de probleme de sănătate mintală nu primeau îngrijiri de specialitate”, a declarat directorul general al UNICEF, Henrietta Fiore, într-un comunicat.

Potrivit UNICEF, la nivel mondial, mai mult de un adolescent din şapte cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată şi aproape 46.000 de adolescenți se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă. 

Pandemia a accentuat problemele mintale ale tinerilor 

Conform raportului însă, „doar circa 2% din bugetele publice alocate sănătății sunt destinate domeniului sănătății mintale pe plan global”. 

UNICEF spune că situația a fost agravată de pandemia de COVID-19 şi de restricțiile impuse pentru combaterea acesteia. 

„Cel puțin un copil din şapte pe plan global a fost în mod direct afectat de restricțiile de tip lockdown, iar educația a peste 1,6 miliarde de copii a fost influențată negativ”, a subliniat organizația. 

„Perturbarea activităților cotidiene, a educației, a activităților recreative, precum şi preocupările legate de veniturile şi sănătatea familiei au generat în rândul multor tineri un sentiment de teamă, de furie şi de îngrijorare privind viitorul”, a mai declarat UNICEF, care a mai făcut apel la „alocarea de urgență a unor fonduri pentru sănătatea mintală a copiilor şi adolescenților”. 

„Sănătatea mintală face parte integrantă din sănătatea fizică. Am neglijat pentru mult timp, atât în țările bogate, cât şi în cele cu venituri mici, importanța înțelegerii acestui aspect şi alocarea de fonduri suficiente în acest domeniu”, a punctat Henrietta Fiore.