Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează asupra riscului de molipsire cu boli grave în urma înțepăturilor de căpușe, care pot fi infectate cu diferiți agenți patogeni.
Conform specialiștilor ANSP, căpușele sunt purtătoare de bacterii care pot fi transmise oamenilor și provoacă apariția unor afecțiuni grave precum boala Lyme, encefalita de căpuşă, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q.
„Boala care apare cel mai frecvent în urma înțepăturilor de căpușă este boala Lyme, considerată cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială. În 2019, au fost înregistrate 211 cazuri de îmbolnăvire cu Lyme, în 2020 – 56 de cazuri, iar în 2021 de cazuri. De asemenea, numărul copiilor infectați a crescut de la 17 la 34. Cele mai multe cazuri de infectare cu Lyme au fost înregistrate în mun. Chişinău, Bălți, Orhei, Strășeni”, se arată în nota informativă a ANSP.
ANSP anunță că, odată cu apariția semnelor de boală precum eritemul migrator, febra, slăbiciuni, dureri ale articulațiilor, dureri musculare este necesară adresarea la medic.