Menopauza se instalează, în mod normal, în jurul vârstei de 50-51 de ani, însă la unele femei poate apărea și mai devreme: este vorba de menopauza timpurie, care apare înainte de 40 de ani. Anumiți factori care țin de stilul de viață pot favoriza apariția menopauzei premature.

Femeile nu acordă mare importanță recipientelor de plastic în care sunt depozitate gelurile de duș sau caserolelor în care-și transportă mâncare, dar anumite chimicale din acestea pot deregla organismul din punct de vedere hormonal și pot induce menopauza timpurie. Un studiu recent publicat în revista de specialitate „Plos One” arată că peste 100 de substanțe chimice, regăsite în obiectele de uz zilnic, sunt asociate cu menopauza timpurie, având capacitatea de a afecta balanța hormonală a organismului feminin.

Printre cele mai periculoase substanțe pentru organismul feminin, care favorizează menopauza timpurie, sunt ftalații.

Aceștia se găsesc în majoritatea ambalajelor PET. Mai cu seamă dacă ambalajele sunt expuse la soare, ftalații trec fie în apă, în lapte, în iaurt, în bere, fie în orice aliment care a fost ambalat.

Folosirea zilnică a produselor ambalate în PET poate duce la instalarea menopauzei cu 2, 3 ani până la 15 ani mai devreme decât în mod normal, se arată și într-un studiu efectuat de cercetătorii Unversității Washinton, din SUA.

CASEROLELE DE PLASTIC

Substanțele chimice denumite ftalați din recipientele de plastic în care este depozitată deseori mâncarea sunt instabile, în sensul că pot pătrunde în alimente, fiind astfel ingerate. Soluția pentru a evita dezechilibrarea hormonală la femei, pentru a preveni menopauza timpurie, este achiziționarea unor recipiente care sunt, în mod clar, fără ftalați.

PRODUSELE DE ÎNGRIJIRE PERSONALĂ

Șampon, loțiune de corp, gel de duș și fel de fel de creme sunt doar câteva din numeroasele produse de îngrijire personală folosite de femei. Însă multe dintre ele prezintă aceeași problemă ca recipientele de plastic de tipul caserolelor de mâncare: conțin ftalați. În unele cazuri, chiar cremele și loțiunile au, în compoziția lor, ftalați. Citiți cu atenție etichetele și evitați orice produs care conține ftalați. Acestea vin, deseori, sub forma aromelor din loțiuni, motiv pentru care este indicat să optați pentru cele fără aromă, fără miros.

PARFUMURILE

Majoritatea parfumurilor (apa de toaletă sau apa de parfum) conține ftalați, acestea fiind substanțe chimice care fac mirosul să reziste. Din nou, atenție la parfumurile cumpărate. Optați pentru cele organice, care nu conțin ftalați, chiar dacă nu rezistă foarte mult, pentru a preveni menopauza timpurie.

AMBALAJELE PRODUSELOR ALIMENTARE

Majoritatea produselor alimentare ambalate în recipiente din plastic conțin ftalați. Optați pentru produse care vin împachetate în recipiente de sticlă sau în hârtie.