Pentru persoanele fără o pregătire de specialitate, interpretarea analizelor medicale reprezintă o problemă. Iată câteva informații care te ajută să descifrezi un buletin de analize medicale:

Învață să descifrezi analizele medicale

Analize hematologie

Numărare și formula sanguină leucocitara (NFL)
Un astfel de examen da informații despre diferitele celule ce intră în compoziția sangelui: globule roșii (hematii), întreaga familie a globulelor albe (leucocite), trombocite.

Hematii (eritrocite)
In mod normal, se găsesc între 4,2 și 5,5 milioane de hematii într-un milimetru cub de sânge (numărul este puțin mai mare la bărbați decât la femei). Alți parametri (VGM, TCMH, CCMH) furnizează date privind volumul, densitatea și concentrația globulelor roșii. De exemplu, un VGM mai mic decât valoarea normala traduce o anemie prin lipsa de fier.

Hemoglobina (HG)
Este o substanță pigmentara ce se găsește în fiecare globulă roșie. Permite transportarea oxigenului de la plămâni la țesuturi, precum și a dioxidului de carbon din țesuturi către plămâni. In mod normal, cantitatea de hemoglobină variază între 12 și 16 grame la 100 mililitri (chiar mai mult la bărbați prin comparație cu femeile).

Nivelul hemoglobinei permite depistarea unei eventuale anemii; în această situație, cantitatea este mult diminuată. Totodată, se însoțește și de simptome specifice: oboseala accentuată, amețeli, paloare etc. In cazul unui diagnostic pozitiv, se impune tratament imediat, ce poate consta, in cazuri grave, si in transfuzii de sânge, întrucât un nivel mult prea scăzut de hemoglobina poate avea consecințe grave, chiar fatale (ca urmare a privării de oxigen a anumitor organe, in special a inimii). Pot fi necesare, de asemenea, alte examene, pentru a depista factorul declanșator al anemiei.

Leucocite sau globule albe
Intervin în sistemul de apărare a organismului. In mod normal, numărul lor variază intre 4.000 si 10.000 pe milimetru cub. Este importanta cunoașterea cantității de celule din fiecare familie de globule albe. De exemplu, valoarea neutrofilelor (valorile normale ale celor segmentate se încadrează intre 2.500-5.500 pe milimetru cub, respectiv intre 50-250, ale nesegmentatelor) poate spori in caz de infecție bacteriana.

Numărul limfocitelor (valori normale: 1.200-2.400 pe milimetru cub) poate creste in caz de infecție virala, iar al eozinofilelor (valori normale: 100-200 pe milimetru cub), in caz de alergii. Valori crescute ale bazofilelor (valori normale: 0-200 pe milimetru cub) se întâlnesc in anemie, inflamații, alergii sau chiar leucemie. Creșterea monocitelor (valori normale: 0-1000 pe milimetru cub) poate indica: afecțiuni inflamatorii cronice, parazitoze, colita ulceroasa, ciroza hepatica, tuberculoza sau chiar neoplasm.

Trombocite
Sunt fabricate de către măduva osoasa și joacă un rol important in coagularea sângelui. Numărul lor firesc variază între 150.000 si 300.000 pe milimetru cub. Când cantitatea trombocitelor se situează sub limita inferioara, exista riscul producerii unor hemoragii.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
Indica, in caz de valoare crescuta, existenta unui proces inflamator (cauzat de o infecție, o maladie autoimuna, cancer). In mod normal, este de 4 pana la 10 milimetri la o ora.

Proteina C reactivă (CRP)
Prin măsurarea ei, se poate identifica o eventuală inflamație. In mod normal, valoarea trebuie sa fie mai mica de 6 miligrame pe litru. Peste aceasta cantitate, exista suspiciunea existentei unui sindrom inflamator mai mult sau mai puțin important.

Învață să descifrezi analizele medicale

Analize biochimie

1. Glucoza (glicemie)
Reprezintă cantitatea de zahar din sânge. In mod normal, se situează intre 0,7 si 1,10 grame pe litru. Acest examen permite diagnosticarea unui eventual diabet. Boala se confirma daca la doua glicemii succesive, efectuate pe nemâncate, valorile depășesc 1,26 grame pe litru (sau 7 mmol/l).

2. Creatinina
Reprezintă un martor important al bunei funcționari a rinichilor. Creatinina provine in mod firesc din metabolismul mușchilor si este eliminata pe cale urinara. Pornind de la valoarea ei, se poate stabili (în funcție de vârstă, sex și greutate) explorarea funcțională renală; cu alte cuvinte, se poate depista o activitate deficitara a acestor organe. In mod normal, valoarea creatininei este mai mica de 13 miligrame pe litru. Sub aceasta cifra, se poate vorbi de insuficienta renala.

3. Colesterol
Dozajul colesterolului este foarte important, mai ales daca se suspectează afecțiuni cardiovasculare. Pentru o măsurare corecta, este necesar ca pacientul sa fie cu stomacul gol. In cazul in care nivelul acestuia este exagerat de mare (valori normale: 20 ani 100-250 mg%, 30 ani 120-290 mg%, 40 ani 135-300 mg%, 50 ani 150-340 mg%), exista un risc major de boala a inimii sau a vaselor sanguine, implicit apariția anginei pectorale, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral.

Se stabilesc totodată atât HDL (colesterolul bun, 35-100 mg/dl), cat si LDL (colesterolul rău, 50-150 mg/dl). Cea mai importanta este valoarea LDL, normalizarea sa ținând seama si de eventualii factori de risc, ce depind de fiecare individ in parte (fumat, surplus ponderal, diabet).

4. Trigliceride (TG)
Este vorba de cantitatea de acizi grași din sânge, relevant de dozat in cadrul unui bilanț cardiovascular. In mod normal, nivelul TG este sub 1,5 grame pe litru (sau 1,7 mmol/l).

5. Sodiu
Formula chimica a acestui element este Na si este legat de metabolismul apei. In mod normal, valoarea se situează intre 310-345 mg/100 ml. Variațiile apar atunci când avem de-a face cu tulburări renale, diaree, vărsături, dar si ca urmare a administrării anumitor medicamente.

6. Potasiu
Formula chimica este K. In mod normal, valoarea se situează intre 3,5 si 5 mmol/l. O variație importantă, atât într-un sens, cat si in celălalt, poate traduce un risc de îmbolnăvire a inimii (ritmul cardiac nu este normal). Cantitatea de potasiu din sânge trebuie verificata si in cazul in care se urmează tratament cu diuretice, medicamente care au tendința de a face sa varieze nivelul acestui element.

Învață să descifrezi analizele medicale

Sursa: extranews.ro