mamaplus

Dr. Petru Gurău, despre importanța scanării ultrasonore (duplex, triplex) a vaselor magistrale

-
//
09.03.2020

Metoda ultrasonoră permite vizualizarea vaselor, depistarea plăcilor ateromatoase în artere, trombilor în vasele magistrale (artere, vene), vizualizarea și aprecierea variantelor anatomice, deformațiilor, tortuozitătii patologice a vaselor și aprecierea impactului schimbărilor depistate asupra fluxului sanvin și necesității investigațiilor suplimentare sau a consultației chirurgului vascular.

La Centrul Medical MediPartner se examinează vasele magistrale ale gâtului, arterele și venele membrelor inferioare și superioare, aorta și ramurile ei, vasele renale și vena cavă inferioară.

Examinarea arterelor cervicale

Aveți vârsta de 40 ani și mai sus? Sunteți supraponteral? Aveți colesterolul mărit în sânge? Au apărut amețeli frecvente? Ați avut epizoade de pierdere de cunoștință? La rudele apropiate au fost depistate boli cardio-vasculare la vâsta de 40-60 ani? Vă preocupă propria sănătate?

Atunci vă este indicată examinarea ultrasonoră a arterelor carotide și vertebrale, care furnizează sângele către creier (depistarea plăcilor ateromatoase, trombilor, deformării (tortuozității) patologice a vaselor.

În cazul depistării schimbărilor patologice, consultul specialistului (cardiolog, neurolog, chirurg vascular) și tratamentul adecvat vă vor ajuta să evitați complicațiile posibile.

Examinarea arterelor membrelor inferioare

Au apărut dureri în timpul mersului (claudicație intermitentă)? Sunteți nevoiți să vă opriți din cauza disconfortului și a durerilor în picioare? Simțiți răcirea picioarelor? Apar crampe musculare în picioare? 

Atunci vă este indicată examinarea ultrasonoră a arterelor membrelor inferioare! Metoda permite aprecierea gradului de îngustare a vaselor (plăci ateromatoase sau trombi). Aprecierea corectă a schimbărilor patologice ale vaselor va ajuta chirurgul vascular să determine tactica tratamentului ulterior (conservator sau chirurgical).

Examinarea arterelor membrelor superioare

Simțiți amorțirea mâinilor în timpul somnului? La ridicarea mâinilor apare slăbiciune sau amorțire în membrele superioare?

Este posibil să aveți sindromul de apertură toracică: o poziție anumită a capului sau a mâinilor poate diminua fluxul sangvin pe arterele membrelor superioare, din cauza compresiei pachetului neuro-vascular între coastă și mușchi, în urma unor particularități anatomice. Vă este indicată examinarea ultrasonoră a arterelor membrelor superioare, care permite documentarea semnelor sindromului de apertură toracică.

Examinarea venelor membrelor inferioare

Ați observant recent umflarea piciorului sau doar a unei porțiuni a acestuia, crampe, disconfort sau durere în regiunea gambei, schimbarea culorii pielii, diferență de temperatura între piciorul afectat și cel sănătos (cel bolnav este mai cald), dilatarea venelor cutanate? Atunci vă este indicată examinarea ultrasonoră a venelor membrelor inferioare!

Este un examen cu valoare informativă mare pentru:

  • Depistarea trombozei venelor profunde și superficiale, fazei procesului trombotic, riscului complicațiilor, în special, tromboemboliei arterei pulmonare;
  • Precizarea indicațiilor chirurgicale la pacienți cu boala varioasă a membrelor inferioare;
  • Depistarea particularităților anatomice ale venelor, care pot influența tactica chirurgicală;
  • Aprecierea evoluției sindromului posttrombotic la pacienți, care au suportat tromboza venoasă.

Examinarea venelor membrelor superioare

Examenul este actual, în special, pentru depistarea trombozelor venoase după injecții și cateterism venos. Examinarea aortei și ramurilor ei este indicat pentru diagnosticul diferențial al durelilor abdominale de origine neclară, în special, la persoane vârstnice. Examenul permite depistarea afectării aterosclerotice a aortei și ramurilor ei, localizarea și gradul stenozei (îngustării) vasculare, depistarea anevrismului aortal și complicațiilor acestuia (tromboza, ruptura), care pot pune în pericol viața pacientului.

Examinarea venei cave inferioare și venelor iliace

Examenul se efectuează în cazul trombozei ascendente (când masele trombotice din venele picioarelor se extind în venele iliace și vena cava inferioara. Examenul permite, de asemenea, evaluarea cava-filtrului, instalat anterior (peremeabilitatea, existenta maselor trombotice).

Examinarea arterelor renale

Indicații pentru acest tip de examinare:

  • Hipertensiune arterială rezistentă, care cu greu se supune tratamentului medicamentos;
  • Hipertensiune arterială la tineri

Examenul este indicat pentru aprecierea fluxului sangvin renal și depistarea stenozelor arterelor renale (dobândite sau congenitale).

Pentru informații suplimentare și programarea la medicul specialist, accesați SITE-ul Centrului Medical Medipartner.