Descoperire incredibilă a cercetătorilor: zonele cu zgomot redus din spațiile închise cu risc ridicat pentru COVID-19, de exemplu spitalele și restaurantele, diminuează posibilitatea infectării cu noul coronavirus.

Scăderea volumului vocii contribuie la limitarea răspândirii bolii COVID-19, au anunțat cercetătorii, potrivit Reuters.

O reducere de 6 decibeli a volumului mediu al vocii poate avea același efect ca dublarea capacității de ventilare într-un spațiu închis, arată savanții.

Ar putea fi implementate adevărate „zone de liniște” pentru a preveni răspândirea virusului.

Chiar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre transmiterea coronavirusului prin aerosoli, în timpul cântatului, de exemplu.

Pe de altă parte, o creștere cu 35 de decibeli a volumului vocii (șoptit versus strigat) crește rata de emisie de particule de 50 de ori.

Volumul obișnuit al conversației umane nu depășește 10 decibeli, iar zgomotul ambiental din restaurante este de 70 decibeli.

COVID-19 poate să invadeze creierul (STUDIU)

Un studiu a arătat că durerile de cap, confuzia şi delirul experimentate de unii bolnavi de COVID-19,  stări care au apărul la aproape jumătate dintre pacienții infectați, ar putea fi de fapt rezultatul unei invadări directe a coronavirusului în creier.

Studiul a fost condus de Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, care susține că virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului şi prezența sa privează de oxigen celulelel creierului vecin. Frecvența acestei situații nu este încă clară, potrivit Adevărul.

„A înțelege dacă există sau nu o implicare virală directă în creier este extrem de important”, a spus S. Andrew Josephson, directorul departamententului de Neurologie de la Universitatea din California, San Francisco, care a lăudat tehnicile folosite în studiu.