Statisticile au demontrat că meteosensibilitatea le afectează în special pe femei, acestea fiind de trei ori mai predispuse la a dezvolta reacții la schimbările meteorologice, comparativ cu bărbații. Presiunea normală stabilită este 760 mmHg (coloană de mercur), însă potrivit estimărilor aceasta va atinge limita de 775-776 mmHG şi vom observa că ne doare capul, apar amețeli, modificări ale tensiunii arteriale.
"Nu toată lumea simte la fel. Imunitatea organismului este un factor în funcție de care resimțim intensitatea simptomelor meteosensibilității. În afara durerilor de cap şi a amețelilor, depresia şi insomnia sunt manifestări frecvente ale meteosensibilității", susține dr. Laurențiu Luca.
Modificarea presiunii atmosferice produce, în organism, variații ale circulației sangvine şi influențează oxigenarea.
”Presiunea atmosferică scăzută favorizează creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. De asemenea, crizele de astm, de reumatism şi durerile musculare se intensifică atunci când presiunea atmosferică scade. Când presiunea atmosferică se măreşte, ritmul cardiac scade şi sângele se oxigenează mai bine", explică medicul.
Specialistul susține că cea mai eficientă terapie împotriva meteosensibilității este optimismul şi buna dispoziție.
"Împotriva meteosensibilității nu există tratament medicamentos, dar starea de rău trece imediat ce vremea se stabilizează.", a conchis dr. Laurențiu Luca.