Asociația Americană a Inimii avertizează că menopauza este o perioadă cu risc cardiac crescut. De aceea, este nevoie de controale periodice şi de adoptarea unor măsuri preventive.

Implicat în apariția riscului cardiovascular este estrogenul, mai exact, scăderea nivelului acestui hormon la menopauză. Se ştie că estrogenul are efecte protectoare asupra tensiunii arteriale şi a colesterolului, fiind important pentru sănătatea inimii. De asemenea, estrogenul este „responsabil” pentru faptul că femeile încep să dezvolte boli de inimă cu zece ani mai târziu decât bărbații.

Simptomele infarctului pot fi diferite la femei

În cazul femeilor, există unele particularități în cazul apariției infarctului, simptomele putând fi diferite de cele care apar la bărbați. Astfel, pot fi semne ale infarctului la femei: senzația de epuizare, gâfâiala la efort, greața sau starea de vomă. Şi anxietatea, insomnia şi oboseala persistentă pot arăta că inima este în suferință. Femeile cu cel puțin un factor de risc cardiovascular (fumat, stres, sedentarism, hipertensiune, nivel crescut al colesterolului rău, diabet) trebuie să acorde o atenție aparte prevenirii atacului de cord. 

Măsuri cu efect protector

Femeile – de altfel, întreaga populație adultă -, este indicat să respecte unele măsuri pentru a-şi reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Se recomandă: păstrarea unei greutăți normale (sau aproape de normal), mişcarea (probabilitatea de instalare a bolii coronariene este aproape redusă la jumătate la persoanele cu o viață activă), alimentația echilibrată, menținerea nivelului normal al colesterolului şi renunțarea la fumat şi la excesul de alcool.