Infecția cu Covid-19 la femeile în menopauză crește riscul afecțiunilor asociate. Și asta pentru că menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității.

Covid-19 la femeile în menopauză înseamnă un motiv major de îngrijorare. Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea, adesea efecte ale menopauzei,  cresc riscurile în cazul infecției cu noul coronavirus. Multe dintre efectele menopauzei asupra organismului femeilor constituie factori de risc în eventualitatea unei infecții cu Sars-Cov2.

De ce e mai riscantă infecția cu COVID-19 la femeile în menopauză

Modificările hormonale caracteristice perioadei de menopauză contribuie semnificativ la creșterea incidenței bolilor cardiovasculare. Acestea apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbați. Și sunt asociate cu instalarea menopauzei (hormonii sexuali feminini au funcție de protecție cardiovasculară).

Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scăderea hormonilor sexuali, precum și creșterea în greutate, frecventă în această etapă. Toate aceste modificări constituie factori de risc major în eventualitatea unei infecții cu Covid-19 la femeile în menopauză.

Cum ne afectează menopauza:

„Chiar dacă menopauza este o stare fiziologică, nu o boală, modificările hormonale specifice pot duce la o patologie complexă. Fapt care face femeile din acestă categorie să fie mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus. Există o serie de studii ce arată că o scădere a estrogenului este asociată cu o vulnerabilitate mai mare în fata virusului și simptome mai severe.”, explică dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Menopauza poate avea un impact semnificativ asupra imunității. Este asociată cu o scădere a celulelor de imunitate (T). Ceea ce duce la creșterea frecvenței patologiilor oncologice (cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de endometru sau de ovare).

În această perioadă crește și frecvența reacțiilor inflamatorii, bolilor autoimune, toate acestea considerate de asemenea factori de risc pentru infecția cu Covid-19.

Ce se poate face:

„30% dintre pacientele care au ajuns la Clinica de Menopauză în ultimul an prezintă deja patologie medicală asociată, mai mult sau mai puțin severă (boli cardiace, boli vasculare, afecțiuni osteo-articulare, obezitate, probleme oncologice, tulburări de statică a organelor genitale – prolaps, tulburări endocrine). Suplimentarea hormonală, acolo unde nu există contraindicație medicală, ajută femeile să treacă mai bine peste această stare fiziologică, dar și să facă mai bine față unei eventuale infecții cu Covid-19”, spune Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Cu atât mai mult în această perioadă, controalele medicale periodice sunt importante pentru a identifica la momentul oportun eventuale afecțiuni ce pot fi tratate sau cel puțin ameliorate prin tratament specific. Controalele interdisciplinare au avantajul unei abordări holistice, integrate, cu rol atât în tratarea, cât și în prevenirea multor boli în această perioadă.

„Cel mai important lucru, pentru astfel de paciente, este să își ia toate măsurile de precauție recomandate în acestă perioadă. Femeile aflate la menopauză nu trebuie să întârzie consultul anual la medicul ginecolog. Nici să ezite să contacteze medicul curant atunci când este nevoie.

Peste 50% dintre pacientele noastre au fost surprinse să afle că multe lucruri țin doar de propria motivație în contextul situației lor – mișcare, schimbare a comportamentului alimentar, modificări în comportamentul relațional, psihoterapie – pe lângă tratamentele recomandate.”, spune Iosif Niculescu.