Negii sunt mici umflături care cresc pe piele, sunt de obicei benigne și dispar de la sine în timp. De asemenea, pot avea origini diferite, dar pot fi în mare parte virale, rezultatul papilomavirusului uman. Aceste mici leziuni ale pielii pot apărea oriunde pe corp, dar cele filiforme, care sunt subțiri și atașate de piele printr-un pedicul îngust, sunt foarte frecvente în zone precum gâtul, unde pot apărea în grupuri mici. Deși nu necesită tratament medical pentru că nu sunt benigne, pot fi îndepărtate dacă deranjează persoana (de exemplu, se prind de haine sau lanțuri) sau din motive estetice.

Aceste tipuri de formațiuni pot apărea din cauza unui virus și sunt mai frecvente și persistente pe măsură ce îmbătrânim, deși sunt legate și de supraponderalitate, predispoziție genetică sau probleme hormonale. Ele pot apărea, de asemenea, individual sau în grupuri. Deși nu provoacă mâncărime sau durere, este recomandat ca, mai ales dacă sunt multe sau sunt foarte mari, să ne consultăm cu un dermatolog pentru a exclude că este ceva potențial periculos.

Cum pot fi eliminați negii apăruți pe gât?

Dacă verucile (negii) de pe gât sunt benigne și nu ne provoacă disconfort, este posibil ca medicul dermatolog să nu recomande nici un tratament, întrucât acestea ar putea să dispară în timp.

Dacă pacientul decide să le trateze din motive estetice, există mai multe tratamente care pot funcționa. Trebuie să evaluăm întotdeauna dacă le tratăm sau nu în funcție de gravitatea a ceea ce ne afectează calitatea vieții, deoarece, așa cum ne asigură Fundația pentru piele sănătoasă a Academiei Spaniole de Dermatologie și Venereologie, „s-a demonstrat că cel puțin 60% dintre leziunile se rezolvă în doi ani dacă le lăsăm liberă evoluție”, și fără a lăsa cicatrice, lucru care se poate întâmpla atunci când apelăm la un tratament excesiv de agresiv.

Ar fi recomandat să se trateze întotdeauna dacă negii sunt în zone de risc, cum ar fi organele genitale.

Cele mai frecvente tratamente pentru negii de pe gât sunt:

  • Acid salicilic. Se poate face acasa si este de obicei foarte eficient, desi pentru asta trebuie sa fii constant cu tratamentul, care se poate prelungi in timp.
  • Tratament topic cu azotat de argint + azotat de potasiu.
  • Cantaridita. Este un tratament topic care se aplica pe leziune si se indeparteaza dupa 3 sau 4 ore. De obicei este eficient cu doar două ședințe în 7% din cazuri.
  • Crioterapia. Constă în înghețarea negului cu azot lichid. Este destul de agresivă, poate fi dureroasă și lasă adesea urme, așa că este recomandată doar pentru verucile foarte mari sau persistente.
  • Electrocoagulare. Această tehnică constă în folosirea curentului electric pentru coagularea țesuturilor care trebuie eliminate. Este o procedură agresivă care trebuie făcută de un profesionist, deoarece fiind dureroasă, necesită utilizarea anesteziei, îngrijiri postoperatorii și de obicei lasă o cicatrice.
  • Laser. Este un tratament rapid, dar si destul de agresiv si costisitor.
  • Retinoizi. Se folosesc local si sunt indicati pentru veruci mari, cand sunt multi si rezistenti, nefiind scutit de efecte secundare, precum iritatiile.
  • Imunoterapie. Este o tehnică nouă care urmărește să producă o reacție inflamatorie locală care se încheie cu îndepărtarea negului.

Alte terapii existente sunt podofilina, podofilinotoxina, glutataldehida, 5-fluorouracil, cidofovir 1% etc.