De la bandane, până la măşti realizate chiar în confortul casei şi alte materiale folosite pentru acoperirea feței, purtatul măştii va deveni un obicei de care nu ne vom despărți prea curând. Deşi restricțiile se ridică treptat, în continuare va trebui să purtăm măștile de protecție în spațiile publice, ca metodă de prevenție a răspândirii COVID-19, mai ales că mulți dintre pacienți sunt asimptomatici.

În timp ce măştile improvizate nu oferă chiar atât de multă protecție purtătorilor în fața răspândirii germenilor, îi ajută totuşi să nu dea mai departe proprii germeni, mai ales dacă sunt asimptomatici. Din păcate, multe persoane poartă greşit măştile de protecție, ceea ce diminuează eficacitatea lor. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt strânse de față.

„Măştile trebuie să fie cât mai strânse posibil de piele”, spune pentru publicația PEOPLE Dr. Stephen Berger, expert în boli infecțioase.

Asta înseamnă că nu ar trebui să existe goli între mască şi piele şi trebuie aşezată atât pe podul nasului, cât şi sub bărbie. Este foarte important ca masca să nu acopere doar gura, ci şi nasul, aspect pe care l-am văzut de multe ori în ultimele luni prin spațiile aglomerate.

„Nasul trebuie acoperit”, explică specialistul, menționând totodată că virusul poate pătrunde şi prin orificiile nazale.

În privința purtătorilor de ochelari de vedere, care se confruntă cu dificultatea de a purta măşti fără să-şi aburească lentilele, Berger sugerează ajustarea măştilor de protecție.

„Masca trebuie presată pe piele, sub ochi şi ataşată până sub bărbie pentru a redirecționa aerul expirat”, a spus Berger.

Odată ce am ieşit din casă, trebuie să evităm să ne atingem măştile şi să le ajustăm pentru a evita riscul de contaminare. Atât înainte, cât şi după folosirea măştii trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu apă şi săpun, iar odată ajunşi acasă, pentru a da jos masca trebuie îndepărtată mai întâi de la urechi, fără să atingem fața sau masca.