mamaplus

Copiii care au împlinit vârsta de 3 ani vor fi vaccinați împotriva COVID-19 într-o țară asiatică

-
//
08.06.2021

China se pregăteşte să vaccineze împotriva coronavirusului copiii de peste trei ani, a anunţat marţi o companie farmaceutică, ceea ce ar face din această țară prima din lume care va distribui vaccinuri copiilor mici, informează AFP. Gigantul asiatic, unde COVID-19 a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, a administrat deja circa 800 de milioane de doze de vaccin, până acum doar adulților în vârstă de 18 ani și mai mult.

Beijingul, care a eradicat practic epidemia de pe solul său din mai 2020, speră să vaccineze cel puțin 70% din populația sa până la sfârşitul anului, sau aproximativ un miliard de locuitori. În acest context, un purtător de cuvânt al laboratorului Sinovac, care produce unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în momentul de față în China, a declarat pentru AFP că serul său Coronavac, care necesită două doze, ar putea fi distribuit minorilor.

"Vaccinul Sinovac a fost aprobat în ultimele zile pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani", a declarat el pentru AFP.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat şi când ar putea fi administrate copiilor primele doze, de calendarul de vaccinare fiind responsabil Ministerul Sănătății. Laboratorul şi-a finalizat studiile clinice pe copii şi adolescenți, iar rezultatele acestora vor fi publicate în revista britanică The Lancet, a adăugat el.

Pe lângă Sinovac, China a aprobat până acum administrarea la adulți a vaccinurilor produse de laboratoarele Sinopharm (două doze) şi Cansino Biologics (o doză).

Aceste laboratoare au inițiat, de asemenea, studii clinice pe minori. În total, circa 20 de candidați chinezi la vaccin sunt în faza studiilor clinice, a declarat duminică un responsabil din cadrul Ministerului Sănătății, Zheng Zhongwei.

Serurile produse de Sinovac şi Sinopharm au fost aprobate pentru utilizare la adulți de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ambele sunt utilizate în mai multe țări din întreaga lume. În alte părți ale lumii, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Regatul Unit au aprobat utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech la copii începând cu vârsta de 12 ani.