Originară din regiunile nordice ale Americii de Sud, Stevia Rebaudiana este folosită, de sute de ani, de populațiile indigene din Paraguay și Brazilia la îndulcirea alimentelor și băuturilor, printre care și faimosul ceai de Yerba mate, precum și la tratarea diferitelor afecțiuni.
Stevia rebaudiană este un înlocuitor natural al zahărului, cu o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare. Aceasta mai conţine şi proteine, fibre, vitaminele A şi C şi oligoelemente precum zinc, calciu, fosfor, magneziu şi crom.
Iată care sunt principalele motive pentru care ar merita să înlocuieşti zahărul cu un extract de Stevia Rebaudiana, potrivit celebrului nutriţionist britanic Gillian McKeith:
1. Nu conţine calorii şi nu îngraşă.
2. Reglează nivelurile de zahăr din sânge.
3. Înlătură pofta de dulciuri.
4. Înfrânează diverse pofte culinare, controlând apetitul alimentar.
5. Împiedică apariţia cariilor dentare.
6. Stimulează energia mentală.
7. Este un îndulcitor natural care nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
8. Reglează presiunea sângelui.
Spre deosebire de alte tipuri de îndulcitori, acesta este excelent la gătit, deoarece, chiar şi la peste 200°C, nu îşi pierde calităţile nutriţionale.