Boala Lyme (sau borelioza) este o afecțiune multisistemică de cauză infecțioasă, determinată de spirocheta Borrelia burgdorferi, transmisă la om prin mușcătura de căpușă. Această boală este larg răspândită, dar are o incidență mai mare în anumite zone geografice şi este contractată de obicei în lunile de vară. Boala Lyme a fost recunoscută, pentru prima dată, în orașul Old Lyme, Connecticut, în 1975. Borelioza este cea mai frecvență afecțiune cauzată de căpușe din Europa și în Statele Unite al Americii.
Boala este de origine bacteriană. Aceasta este transmisă de căpușele din genul Ixodes, o insectă care poate transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia. Ciclul de viață al bacteriei Borrelia este complex: o parte se desfășoară în interiorul capusei, cealaltă parte parazitand diverse mamifere.
Cum se transmite boala Lyme
Boala Lyme se manifestă la om în urma unei înțepături sau mușcături a unei căpușe contaminate și a unui contact direct om-insectă de 17h – 48h. Pe pielea persoanei va apărea, cel mai probabil, în primele 3-7 zile un punct roșu, specific bolii. Perioada de incubație a bolii este cuprinsă între 3-30 de zile. Căpușa trebuie îndepărtată imediat fără a o strivi, cu ajutorul unei pensete.
Atenție! Mușcăturile de căpușă nu dor, astfel că nu veți ști dacă ați fost înțepat, dacă nu va uitați cu atenție pe haine și pe piele.
Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacție sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicații medicale:
- meningită;
- paralizie facială;
- miocardită – cardită Lyme;
- artrită Lyme;
- boli autoimune.
Stadiile bolii Lyme
- Stadiul PRECOCE LOCALIZAT: apare într-un interval variabil de la infecție (câteva ore – câteva săptămâni) şi se manifestă printr-o erupție cutanată, care porneşte de la locul înțepăturii, caracteristică (eritem cronic migrator) însoțită de simptome pseudo-gripale şi de adenopatie regională;
- Stadiul PRECOCE DISEMINAT: apare într-un interval de câteva săptămâni până la câteva luni de la muşcătura de căpuşă şi include rash-uri multiple, febră, mialgii însoțite de manifestări neurologice (neuroborelioză), cardiace (tulburări de conducere) sau reumatologice (artrită);
- Stadiul TARDIV DISEMINAT: apare într-un interval de câteva săptămâni până la 2 ani de la infecție, la aproximativ 60% dintre pacienţii care nu au fost tratați corespunzător în stadiile precoce şi include artrita şi manifestări neurologice: polineuropatie, astenie, tulburări de memorie.
Boala Lyme este diagnosticată în urma unui examen medical în prezența simptomelor, la care se pot adaugă o serie de teste și analize de sânge, examene nespecifice în funcție de simptome. Boala Lyme se vindecă total, în cele mai multe cazuri. Tratamentul și durata acestuia sunt stabilite de medic în funcție de stadiul bolii și de gravitatea simptomelor.