Nu doar la dentist sau la manichiură se pot transmite boli precum hepatita, ci şi la cosmetică, atrag atenţia medicii. Epilarea este un proces riscant atât pentru client, cât şi pentru cosmeticiană, dacă nu sunt respectate câteva reguli. Iată care sunt acestea!

mamaplus

Epilatul cu ceară: risc de hepatită

În multe țări ceara pentru epilat se refolosește, dar aceasta nu este singura problemă din saloanele de cosmetică. Fiți foarte atente dacă persoana care vă epilează se spală pe mâini și dacă folosește mănuși de unică folosință.

„În zonele sensibile, părul este mai gros, în momentul în care îl extragem din folicul, sunt foarte mari șanse să iasă sânge și atunci evident că ne protejăm pe noi și protejăm și clientele, în ideea de a nu transmite absolut nimic de la una la alta”, spune Monica Lupu - specialist în epilat.

„Este foarte important să folosească mănuși, pentru a preveni infecțiile bacteriene în principal, acestea se transmit cel mai ușor, deci stafilococii, streptococii și următoarele sunt cele virale”, explică Dr. Cristiana Dumitrescu - medic dermatolog.

Epilat neigienic: risc de infecție cu HPV

La capitolul infecții virale, pe lângă hepatita B, hepatita C și virusul herpetic, la epilat se poate transmite și HPV.

„Există peste 200 de tipuri de HPV, dar HPV 2 și 4 creează la nivel tegumentar condiloame, veruci și atunci le putem obține în urma epilatului neigienic”, spune Dr. Cristiana Dumitrescu - medic dermatolog.

Epilatul cu ceară: reguli de igienă

Pe langă spălatul pe mâini și purtarea mănușilor de unică folosință, esențială este și dezinfectarea.

„Am epilat picioarele, ne dezinfectăm pe mănuși, epilăm partea intimă, ne dezinfectăm pe mănuși, epilăm axila, ne dezinfectăm și tot așa, între fiecare procedură, pentru că fiecare zonă are afecțiunile ei și ideal ar fi să nu le mutăm dintr-un loc în altul”, spune Monica Lupu - specialist în epilat.

O altă regulă de igienă care ar trebui urmată este folosirea unei spatule noi la fiecare aplicare de ceară.

„Eu pot lua sânge de pe clienta care este acum pe pat, îl pot introduce în recipientul cu ceară, care, în funcție de tipul de ceară, poate fi o ceară cu care se lucrează la temperatură joasă și nu are cum să distrugă tot ce am putea introduce de la clientă, de pe pat”, explică Monica Lupu - specialist în epilat.

Deși pare o investiție mare, în realitate nu este: o spatulă costă aproximativ 10 bani. În plus, pe termen lung, este mai ieftin să previi decât să tratezi.

Sursa