mamaplus

Cât timp trebuie să stea o căpușă fixată de piele ca să transmită boala Lyme? Sfaturile specialiștilor

-
//
20.07.2022

Căpușele stau în iarbă. Când vine un animal, se agață de firele de păr. La fel, de pielea umană. Secretă o substanță care ne împiedică să simțim mușcătura. De aceea, le găsim pur si simplu pe suprafața corporală. S-ar putea să intre în pliurile pielii și să stea multă vreme ca paraziți. Ce se întâmplă în astfel de situații?

”Când vedem că are o căpușă, o scoatem, dar nu cine nu e experimentat, pentru că poate rămâne acolo un rest. Ea transmite mai departe boli la om, e valabil același lucru”, susține dr. Diana Stoian, medic veterinar.

Potrivit specialiștilor, o mică parte dintre căpușe poartă microbul care face boala Lyme. Ca să poată transmite microbul, trebuie să stea fixată 48-72 de ore.

”Uneori, aceste căpușe se află în zone ascunse și omul nu știe cât timp stau acolo. Dar sunt scale vizuale prin care îți poți da seama de când e căpușa acolo - dacă plesnește de cât de grasă e de sânge, e clar că a stat mai mult acolo, dar dacă e amărâtă, slăbănoagă, e de puțină vreme”, afirmă Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.

Cu o pensetă, se prinde partea vizibilă a căpușei și se rotește în sensul invers acelor de ceas. Până când aceasta se desprinde.

Tratamentul preventiv- o cură scurtă cu antibiotice

Se dezinfecteză local cu spirt medicinal sau betadină. Tratamentul preventiv înseamnă o cură scurtă de antibiotic, la recomandarea medicului.

”De multe ori dai doar profilactiv, alteori se vede ca o chestie inelară în jurul căpușei, aia e stadiul incipient al bolii Lyme, care răspunde la antibiotic”, a mai adăugat dr. Cătălin Popescu.

Pentru animalele de companie, vara, există varianta unei singure tablete. Face atât deparazitare internă, cât și externă. În căsuța animalului, dar și în curte, se pot pulveriza suspensii deparazitare. Le protejează de căpușe, de purici și de păduchi. Căpușele și puricii trec inclusiv la oameni. În schimb, păduchii animalelor nu afectează omul.