Cădera părului după naștere este un fenomen cu care se confruntă 40-50% dintre mămici și nu ar trebui să prezinte un semnal puternic de alarmă. Procesul care conduce la rărirea dufuză a părului, nececatricială, este unul reactiv care de regulă dispare spontan în mai puțin de șase luni după naștere și nu necesită un tratament special. Este suficientă adoptarea unui stil sănătos de viață și a unei diete corecte, în general.
Căderea părului după naștere nu este permanentă și nu determină apariția locurilor goale la nivelul scalpului. În general, aceasta cădere ar trebui să se oprească la câteva luni după naștere. De obicei, căderea părului începe după naștere, nu în timpul sarcinii. Dacă observi încă din timpul sarcinii că podoaba capilară ți se împuținează pe zi ce trece e posibil să fie vorba despre un deficit de minerale sau vitamine, despre care ar trebui să discuți cu medicul tău.
Aproximativ 90% dintre firele de păr cresc în același timp, iar 10% se află în faza de repaus. O dată la 2-3 luni, firele de par care s-au aflat în repaus cad și permit altora să crească, astfel regenerându-se podoaba capilară. Creșterea cantității de hormoni secretați în organism în timpul sarcinii împiedică căderea părului aflat în faza de repaus, însă după naștere, nivelul hormonal revine la valorile normale, ceea ce înseamnă că părul revine la ciclul normal. Așadar, toate firele de păr care ar fi trebuit să cadă în timpul sarcinii însă nu au făcut-o din cauza schimbărilor hormonale, vor cădea în primele luni după sarcină. Ceea ce înseamnă că această cădere a părului este temporară și nu e nevoie de tunderea podoabei capilare.
După naștere, 60% din firele de păr pe care le ai în cap pot intra în faza de repaus, pentru ca apoi să cadă. Căderea părului se opreste după câteva luni, iar firele de par se regenerează și proaspată mămică își va recăpata podoaba capilara de dinainte de naștere.
Căderea părului ar putea fi declanșată și de orice alte probleme care ar putea cauza un dezechilibru al nivelului de estrogen din organism: oprirea administrării pilulelor contraceptive, avortul, întreruperea de sarcină, alte dezechilibre hormonale
Cum previi și tratezi căderea părului în timpul sarcinii și după naștere?
Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni, dar și pentru a ameliora căderea părului cauzată de sarcină și schimbările hormonale ce se petrec datorită acesteia.
Discută cu medicul despre această problemă, el cel în măsură să depisteze dacă este vorba despre deficit de minerale sau vitamine ori dacă este normal.
Adoptă o dietă bogată în fructe și legume, care conțin flavonoizi și antioxidanți ce oferă protecție foliculilor de păr și stimulează creșterea părului.
Masează-ți scalpul cu mișcări delicate atunci când îți speli podoaba capilară, pentru a stimula circulația sanguină la nivelul rădăcinilor firelor de păr.
Sursa: doc.ro