Orice persoană care ține la sănătatea sa trebuie să facă cel puțin o dată pe an un set de analize complete. Acestea sunt foarte importante și îți pot salva viața. În plus, ele sunt gratuite cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.

Iată care sunt principalele analize, pe care ar trebui să le faci în fiecare an:

Hemoleucograma

Hemoleucograma este o analiză de sânge complexă, care poate depista boli sau infecții cronice sau acute, afecțiuni autoimune sau anemii severe, ce ar putea anunța cancerul. Această analiză este recomandată să fie făcută anual sau la șase luni, până la vârsta de 40 de ani.

Colesterolul

Evaluarea colesterolului este foarte importantă în special pentru riscul apariției bolilor cardiovasculare. Această analiză ajută la diagnosticarea bolilor de inimă. Determinarea LDL și HDL oferă indicii despre riscul dezvoltării unei afecțiuni cardiace. Hipercolesterolemia afectează toate grupele de vârstă, inclusiv copiii, de aceea și aceștia din urmă trebuie testați regulat.

Ecografia mamară

Cancerul de sân a devenit o afecțiune foarte comună în ultimii ani, iar mii de femei mor anual din cauza acestei boli. Riscul apare în general după vârsta de 50 de ani, însă femeile care au un istoric în familie cu această boală ar trebui să facă o ecografie mamară o dată pe an. Cancerul la sân nu doare în stadiu inițial, stadiu în care poate fi vindecat, așadar este imposibil de detectat simptomatic.

Testul Babes-Papanicolau

Efectuarea testului Babes-Papanicolau este esențială. Acesta este unul dintre cele mai importante screeninguri, care poate detecta cancerul de col uterin. Testul Babes-Papanicolau poate da informații atât despre infecții, cât și despre răni la nivelul colului. În același timp, acest test ajută la depistarea precoce a cancerelor de la acest nivel, lucru care ajută la tratarea lor încă din stadii incipiente.

Analizele pentru hepatite

Hepatitele B și C sunt foarte răspândite, așa că este foarte important să verifici și aceste afecțiuni printr-un set de analize. În cazul în care hemoleucograma arată un risc de afecțiune hepatică, este recomandată dozarea din sânge a markerilor virali sau a anticorpilor pentru hepatita B sau C. Din păcate, pentru hepatita C nu există vaccin, însă poate fi vindecată dacă este descoperită în stadiu inițial.

Ecografia abdominală

O ecografie abdominală ar trebui făcută în fiecare an. Aceasta poate oferi informații importante cu privire la starea organelor din abdomen, precum ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinară, uterul sau ovarele.

Profilul lipidic

Profilul lipidic ar trebui verificat de asemenea în fiecare an. Specialiștii spun că ateroscleroza este un factor major pentru infarctul miocardic și deces. Aceasta afectează chiar și persoanele tinere, cu vârsta sub 20 de ani. De asemenea, hipercolesterolemia reprezintă un semnal de alarmă, mai ales dacă în familie există rude de grad I cu colesterol mărit, acesta fiind un motiv în plus ca membrii familiei să efectueze anual profilul lipidic.