Orice femeie cunoaște experiența acestor dureri, chiar dacă le-a întâmpinat ocazional sau lună de lună. Durerile menstruale afectează serios calitatea vieții unei femei, chiar dacă durează doar câteva zile pe lună, afectându-i acesteia confortul psihic, fizic, dar și randamentul la locul de muncă.

Iată 8 metode eficiente pentru a alunga durerile menstruale:

1. Dietă

Mănâncă alimente preparate cu mai puțină sare, zahăr și cofeină cu o săptămână înainte de menstruație. Nu vei scăpa de durerile menstruale, dar acestea nu vor mai fi la fel de puternice. Consumă cât mai multe alimente bogate în calciu. Este recomandat să iei calciu pe cale naturală, prin lapte, iaurt sau legume verzi.

2. Odihnă

Odihna este de asemenea importantă, ciclul menstrual fiind un stres fiziologic pentru organism atât prin pierderile care au loc în această perioadă, cât și prin durere sau fluctuații hormonale. Este recomandat să dormi măcar în aceste zile 8 ore pe noapte.

3. Sport

Deși multe femei se plâng că sunt lipsite de energie în timpul menstruației, specialiștii recomandă o rutină zilnică, exerciții fizice ușoare, care ajută femeile să lupte împotriva simptomelor fizice și emoționale. Două ore de mișcare fizică moderată pe săptămână sunt suficiente pentru a simți o îmbunătățire.

4. Vitamine

Cele mai bune pentru perioada pre-menstruală sunt vitaminele B6 și E. Sunt utile, de asemenea, suplimentele de calciu, magneziu și alte vitamine și minerale. În cazul durerilor menstruale puternice se pot lua și analgezice, dar la recomandarea medicilor.

5. Remedii naturale

Cu toate că nu s-a demonstrat eficiența ceaiurilor din plante asupra stărilor proaste din timpul menstruației, medicii susțin că multe femei se simt mai bine și mai relaxate după un ceai proaspăt de ghimbir. La fel de multe beneficii au și ceaiurile de mentă și mușețel.

6. Pilule contraceptive

Dacă nu iei încă pilule contraceptive care te ajută să ții sub control o sarcină, menstruația și durerile specifice, încearcă să iei contraceptive cu o doză mică de hormoni, bineînțeles la sfatul medicului. Multe femei recurg la aceste pilule pentru a scăpa de durerile menstruale.

7. Baie fierbinte

Băile fierbinți, cu sare aromată, vor crea o atmosferă relaxantă ce va reduce frecvența și intensitatea crampelor. De asemenea, stresul are și el o influență asupra acestor dureri. Pentru a beneficia de efectul termic în afara băii, încălzește pe foc sare grunjoasă, vars-o într-o cârpă și aplică apoi pe burtă.

8. Activitate sexuală

Activitatea sexuală în preajma ciclului menstrual ușurează dismenoreea, deoarece duce la eliberarea de endorfine, hormoni ai plăcerii ce contractează durerile.