mamaplus

Verifică eticheta cremei de protecție solară! Vezi ingredientele pe care să le eviți

0
//
05.08.2019

Cremele pentru protecție solară sunt esențiale atât vara, cât și în restul anului. Ai grijă, însă, că unele produse din vânzare ar putea fi mai mult dăunătoare decât protectoare.

mamaplus

Poate credeai că este suficient să te uiți la SPF-ul unei creme pentru a ști dacă este utilă pentru a te proteja de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, dar compatibilitatea produsului cu organismul tău depinde și de componentele alese pentru a crea filtrul de protecție. Recomandarea de a aplica o cremă de acest tip în fiecare zi trebuie confruntată și cu eticheta fiecărui produs pentru că anumite ingrediente sunt considerate riscante pentru sănătate.

Iată ce ingrediente problematice ar trebui să eviți:

1. Oxibenzona (Benzophenone-3)
Este un compus organic, care se regăsește în compoziția multor creme pentru că absoarbe radiațiile UVA și UVB. Se dizolvă rapid în cadrul unei formule și creează o consistență ușoară, favorizând absorbția completă a produsului. Acest ingredient ridică semne de întrebare pentru că:

– studiile efectuate pe animale au indicat că oxibenzona are un efect asemănător cu al estrogenului, având potențialul de a cauza un dezechilibru hormonal;

– în cadrul studiilor de laborator s-a concluzionat că intră rapid în piele, dar că ulterior crește producția de radicali liberi, în momentul în care se produce expunerea la lumina soarelui. Acest lucru înseamnă că ar putea favoriza deteriorarea pielii și chiar cancerul de piele;

– analiza mostrelor de urină ale voluntarilor din cadrul studiilor multiple a arătat că expunerea la oxibenzonă este foarte răspândită, de aproape 96%, mult mai accentuată în cazul femeilor.

2. Octinoxat (Octy-Methoxycinnamate)
Este cel mai răspândit ingredient pentru protecția solară din industria cosmetică datorită potențialului redus de iritații. Este un lichid incolor, care absoarbe radiațiile ultraviolete. Problemele legate de acest ingredient sunt:

– instabilitatea: în momentul în care este expus la soare nu mai absoarbe radiațiile UV la fel de eficient;

– în cadrul studiilor realizate s-a constatat că acest compus poate continua să producă radiali liberi chiar și după ce s-a încheiat expunerea la soare.

Deteriorarea pielii va fi accelerată și din acest motiv mulți producători adaugă antioxidanți în compoziția cremelor, în încercarea de a ține sub control acest efect negativ. Din păcate nu se poate afirma că antioxidanții stopează complet efectele nocive ale acestui ingredient. Octinoxatul previne arsurile solare prin absorbția razelor UV și suprimarea inflamațiilor, lucru care poate favoriza cancerul de piele.

3. PABA
Este un compus care provine din acidul folic și din cereale, ouă, lapte și carne. A început să fie folosit în cremele pentru protecție solară încă din 1970 datorită abilității de a absorbi radiațiile ultraviolete. Acest ingredient este considerat problematic pentru că:

– favorizează reacțiile alergice și crește sensibilitatea la soare;

– studiile realizate au arătat că PABA poate deteriora ADN-ul.

Potrivit dr. John Knowland, de la Oxford, în momentul în care PABA este expus la razele solare se descompune și creează radicali liberi care pot afecta ADN-ul, favorizând formarea celulelor cancerigene.

4. Homosalate
Este un component care provine din acidul salicilic și protejează pielea prin absorbția razelor UV, în special a celor UVB. Problemele legate de acest ingredient sunt:

– are o activitate estrogenică, deci un potențial ridicat de a afecta negativ echilibrul hormonal. Studiile realizate au demonstrat că triplează riscul de cancer la sân;

– studiile realizate pe animale au indicat că acest compus crește cantitatea de pesticide absorbită de organism prin intermediul pielii.

Sursa