Ai stat la plajă toată ziua, ai uitat să îți reaplici crema cu protecție solară și înainte să îți dai seama, te-ai ales cu o arsură solară. Indiferent de câte ori ni se spune că trebuie să folosim protecție solară în orice context, zi de zi, uneori nu dăm ascultare acestor sfaturi sau pur și simplu uităm.

mamaplus

Tipice acestui sezon și inițial inofensive, arsurile solare pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, deoarece modificarea nuanței pielii sub influența radiațiilor solare reprezintă o reacție toxică a organismului. Cu toate că pielea are capacitatea de a se autoregenera, soarele degradează materialul genetic al acesteia. Mai mult, când vorbim despre o expunere constantă la razele ultraviolete, proprietățile de autoregenerare ale pielii se pierd.

Așadar, iată șase metode în care putem remedia efectele unei arsurile solare pentru momentele în care ne uităm crema cu SPF acasă.

1. Evită soarele pe cât posibil
Chiar dacă ți-ai pregătit geanta de plajă și ești gata sa ocupi un șezlong pentru a-ți accentua bronzul, trebuie să îi dai pielii un moment de respiro ca să se vindece. Expunerea la razele ultraviolete trebuie evitată pentru o perioadă ce durează între trei și șapte zile.

2. Nu provoca alte răni pielii
Oricât de tentat este să îți cojești pielea în speranța că aspectul neplăcut al pielii va dispărea mai repede, ar putea să facă mai mult rău decât bine. Unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care le poți face în momentul în care suferi de arsuri solare este să îți cojești pielea, deoarece crește riscul de infecții sau cicatrici. În schimb, încearcă să îți exfoliezi ușor pielea cu un scrub abia la o săptămână după apariția arsurii solare. 

3. Evită ingredientele care sunt dure sau iritante
Pielea ta este vulnerabilă și sensibilă în acest moment, iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este să agravezi situația cu ingredientele nepotrivite. Spre exemplu, emolienții pe bază de petrolatum care captează căldura și analgezicele ce conțin lidocaină sau benzocaină pot irita pielea, așa că pune-le pe lista „așa nu!'.
Cu toate acestea, poți trata arsurile solare cu ingredientele naturale pe care cel mai probabil le ai în casă. Iaurtul, compresele reci și gelurile pe bază de aloe vera pot ameliora usturimea și mâncărimea. De asemenea, antiinflamatoarele orale sunt aliații tăi în lupta cu arsurile solare, deoarece reduc efectele adversele ale acestora.

4. Spune „nu” dușurilor și băilor fierbinți
Dacă ești fana temperaturilor ridicate când vine vorba de dușuri, trebuie să știi că apa fierbinte îți usucă pielea, îndepărtând uleiurile sale naturale. Pentru câteva zile trebuie să folosești apa rece de fiecare dată când îți faci duș, deoarece aceasta va ajuta la calmarea inflamației. Imediat după, usucă-ți pielea folosind un prosop prin mișcări de tapotare ușoare și aplică o cremă hidratantă. 

6. Evită exercițiile fizice
Fie că îți petreci trei zile pe săptămână în sala de fitness sau îți place să te duci la zumba în fiecare luni, exercițiul fizic reprezintă unul dintre lucrurile interzise în perioada de refacere a pielii. Pe lângă faptul că te-ai putea supraîncălzi, transpirația produsă de efortul fizic, care este apă sărată, poate irita pielea deja inflamată. Abia după ce observi că aspectul pielii se îmbunătățește, iar senzația de durere nu mai este așa puternică, poți să te întoarci în sala de fitness.

Sursa