Prezentatoarea TV citește de când se ține minte. Pasiunea pentru lectură i-a insuflat-o mama sa, care-i lectura de mică și îi cumpăra cărți în fiecare săptămână. Am fost curioși să aflăm ce preferă să citească acum și care scriitori ocupă un loc de frunte în biblioteca sa.

Marea dragoste a Stelei Dănilă

“Citesc cărţi de când mă ştiu. Mama, în special, a fost cea care mi-a tot lecturat până am plecat la şcoală. Ea a fost educatoarea şi prima mea învăţătoare, aşa s-a întâmplat că la grădiniţă n-am mai ajuns. Pasiunea mea pentru rânduri scrise a crescut firesc şi natural şi s-a sedimentat în timp. Îmi aduc aminte că atunci când eram în Grecia cu o bursă Erasmus, studentă deja fiind, mama îmi cumpăra în fiecare săptămână câte o carte. Apoi, într-o dimineaţă, am primit un mesaj de la ea: “Astăzi am cumpărat-o pe ultima din colecţie. E timpul să vii acasă.”

 În biblioteca mea fiecare carte păstrează amintiri, poveşti şi multă iubire. Le ţin mereu aproape, în toate colţurile din casa şi sufletul meu. Îmi place să le iau cu mine în călătorii şi să le-arăt lumea. Astăzi, am acasă sute de cărţi şi nu trece o săptămână fără să îmi iau câteva noi. Merg uneori pe recomandări, dar şi pe intuiţie.

Marea dragoste a Stelei Dănilă

Pentru că-mi împărtăşesc lecturile care-mi plac pe reţele de socializare, oamenii mă roagă mereu să le spun titluri care m-au impresionat. Iar asta mi se pare de departe atât de complicat! Pentru că nicio carte nu este interpretată la fel de doi oameni diferiţi. Chiar şi eu mă întorc la unele ca să le recitesc, peste ani, cu o altă experienţă şi o altă viziune. Totuşi, printre scriitorii care ocupă un loc de frunte în biblioteca mea se numără Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez, Charles Bukowski, Haruki Murakami, Henry Miller, Elif Shafak, dar şi atât de dragii Mircea Eliade, Mihail Drumeş, Radu Tudoran sau Liviu Rebreanu.

În ultimii ani am o pasiune aparte pentru biografii şi memorii. Printre ultimele pe care mi le amintesc: “Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne, “Războiul nu are chip de femeie” de Svetlana Alexievici, “Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord” de Yeonmi Park, “Soţul meu, povestea noastră” de Raif Badawi, “Jurnalul Annei Frank” de Anne Frank, “Dragostea are 11 dimensiuni. Viaţa mea cu Stephen Hawking” de Jane Hawking, “Eu sunt Malala” de Malala Yousafzai, “Un băiat pe lista lui Schindler” de Leon Leyson, etc.

Spor la citit!”

Marea dragoste a Stelei Dănilă

Sursa: Mamaplus.MD