mamaplus

Mesajul unei mame a doi copii: ”Lăsați mamele care nu alăptează în pace!”

-
//
18.03.2021

Mama a două fetițe de 9 și 12 ani și bloggerița Florina Badea a deschis un subiect pe cât de delicat, pe atât de dureros. Chiar dacă este o susținătoare a alăptării, ea spune că nu poate să accepte cât de judecate sunt mamele care, din anumite motive personale, nu (mai) alăptează. Aceste mame sunt deseori judecate și criticate în public de tot felul de persoane care se dau cu părerea nefiind în cunoștință de cauză.

”Femei sau bărbați, mame sau femei fără copii, bunici și mătuși, toată lumea vrea să afle dacă ai lapte și cât! Trebuie să știe cât bea bebelușul, iar mama trebuie să le spună cu exactitate cât. Dacă alăptezi până la 6 luni, vei fi întrebată de ce numai până la 6 luni. Dacă alăptezi până la 1 an, ți se spune că poate e cazul să mai lași copilul liber (de parcă lucrurile așa ar funcționa).

Dacă depășești 2 ani ți se spune că e o relație bolnavă și e cazul să o încetezi. Repet, de către oameni care nu te cunosc sau te cunosc prea puțin și care chiar nu ar avea nicio cădere să îți spună nimic, darămite să dea sfaturi în alăptare.”, susține bloggerița Florina Badea într-un articol pe blogul său.

Totodată, ea mai spune că cea mai mare bătălie se dă totuși atunci când mama își hrănește copilul cu lapte praf. Oamenii din jur devin imediat experți și se dau cu părerea fără să le ceri. Fie că este vorba despre grupurile cu mămici de pe Facebook sau vecina de la bloc.

”În clipa în care ai scos biberonul și laptele, simți privirile acuzatoare ale celor din jur, dacă ești singură, în cel mai fericit caz. Dacă ești cu cineva, mai mult de jumătate de discuție va trebui să o porți în jurul acestui subiect și să povestești ce s-a întâmplat de nu alăptezi copilul. În timp ce persoana din fața ta îți da sfaturi (nesolicitate) despre cum ar trebui să faci și cât și cum. Și mai ales câți ani a alăptat ea. Și că laptele praf e moartea, plin de E-uri și aditivi care îți vor transforma copilul într-un obez și un bolnav de toate bolile pământului.

Nu vede nicio clipă ochii umezi pe care îi ai tu, nu simte strângerea de inima care nu te părăsește toată întâlnirea și nu vede lacrimile care aproape te-au podidit. În niciun caz, nu are de unde să își dea seama cum va fi restul zilei pentru tine, când ajungi acasă și plângi în perne și îți spui că mai bine nu mai ieși din casă și de lângă casă decât să porți o asemenea discuție zilnic.”, mai adaugă Florina.

Ca să încurajeze mamele aflate într-o asemenea situație, bloggerița a lansat un mesaj cât se poate de puternic, care să le motiveze pe aceste femei să meargă mai departe sfidând orice replici tăioase sau critici pe care le aud în adresa lor.

”Știi ceva, străine? Hai să îți spun eu, că știu eu, ca mamă de copii, unul alăptat mult timp și unul alăptat foarte puțin. Sunt sigură că bebelușii mei nu vor ajunge obezi deloc pentru că acum consumă lapte praf și nici că vor face diabet sau boli cardiovasculare în viitor pentru că eu i-am hrănit cu lapte praf în primii lor ani. Pentru că grija mea pentru ei nu se oprește aici, la perioada cât ei mănâncă lapte la toate mesele. Grija mea pentru alimentația lor va continua până în adolescență.

Crede-mă că degeaba i-aș alăpta până la 3 ani, dacă după 3 ani îi servesc cu pufuleți, cartofi prăjiți, carne non stop și covrigi. Și tot degeaba e dacă nu îi învăț să mănânce acasă, sănătos, gătit de noi cu dragoste. Și tot degeaba îi alăptez, dacă după înțărcare le pun sticlele de sucuri la îndemână în fiecare moment al zilei. Și exemplele ar mai putea continua, dar cred că ai prins ideea, dragă strainule.”, punctează bloggerița.

Până la urmă, pentru un copil cea mai bună este mama lui și tot ce-i oferă ea. Vorba lumii nu o mai oprești niciodată, iar dacă e să urmărești orice reacție și să o mai pui la suflet, vei plânge la infinit, iar această stare o va prelua și copilașul tău.

”Lăsați judecata, dragilor! Uitați-vă la voi în ogradă și preocupați-vă de alimentația copiilor voștri și a voastră, indiferent de vârstă. Și voi, dragile mele, mame care hrănesc copiii la sân și mame care hrănesc copiii la biberon, nu vă mai judecați între voi! Fiți prietene, fiți înțelegătoare și susțineți-vă una pe cealaltă, fiți empatice și blânde una cu alta, așa cum sunteți cu pufoșii voștri mici. Ca de la mamă la mama, care trece prin atâtea greutăți, indiferent de laptele pe care îl are sau nu în sâni. Eu am trecut prin ambele experiențe și stiu prea bine ce înseamnă. Deci vă înțeleg pe fiecare. Dar nu vă înțeleg când vă judecați între voi...”, a mai menționat Florina Badea pe blogul său personal.