Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

-
//
09.07.2014

Asa cum spune doctorul meu preferat – Komarovskii: ”Nu este nimic mai bun pentru copil decât o vacantă la tară la bunei pe malul Dunării”, în cazul nostru putem vorbi despre Nistru sau pur si simplu despre o casă în suburbie cu bazin gonflabil. Atunci când noi, părintii vorbim despre efectul extraordinar asupra sănătătii copilului pe care o are vacanta la mare sau la munte, uităm că până a ajunge acolo, sistemul imunitar al copilului trece prin cele mai complicate încercări. Luăm copilul de la grădinită, de unde spunem că vine des bolnav acasă, însă, în grupa lui sunt maxim alti 25 de copii si cel mult 200 în toată grădinita, îl ducem în Aeroportul Interntional unde sunt mii de oameni – purtători de o sumedenie de virusi si bacterii, ulterior îl aducem într-un hotel unde, la fel, sunt cazate mii de persoane, unde alimentele si băutura sunt absolut străine pentru el s.a.m.d. si cel mai important lucru – pentru ca efectele să fie cu adevărat productive, copilul trebuie să stea pe malul mării cel putin 15 zile, timp în care organismul lui trebuie să treacă peste perioada de adaptare ca ulterior să acumuleze beneficiile mării. Însă, de cele mai multe ori, acest lucru nu ne reuseste, nu avem suficient timp sau destule resurse financiare. Evident, dacă optăm pentru o vacantă linistită pe malul mării departe de aglomeratie si unde vom ajunge cu propriul automobil, această variantă este ideală pentru copil. În acest caz, razele soarelui si apa sărată a mării îsi vor avea pe deplin efectul scontat asupra copilasului dumneavoastră. Dar, de regulă, alegem varianta de odihnă convenabilă si pentru noi – maturii: avionul – pentru a ajunge mai repede la destinatie, hotelul – care dispune de o infrastructură pentru copii bine pusă la punct si datorită căreia vom alerga mai putin pe malul mării după copil, alegem locurile unde sunt mai multe distractii pentru maturi – ca să ne fie si nouă interesant si vesel. Pentru o astfel de vacantă este nevoie de pregătire prealabilă ! Cu două săptămâni înainte de plecare trebuie să începeti administrarea preparatelor antivirale (supozitoare, siropuri), medicamente pentru mentinerea si îmbunătătirea imunitătii, de asemenea, preparate antialergice. Părintii trebuie să aibă cu ei TOTUL si chiar mai mult.

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Îmbrăcăminte si accesorii:

1. Chipiu cu cozoroc prelungit care să acopere de soare nu doar fruntea si nasul dar toată fata, urechile oricum nu vor fi acoperite, asa că, în mod obligatoriu, ele trebuie unse cu crem. Chipul nu trebuie scos din cap nici în timpul scăldatului, cele mai periculoase raze ale soarelui sunt cele ce cad în apă.

2. Câteva maiouri sau cămăsi din bumbac cu mânecuta lungă – eu nicidecum nu-l puteam tine la umbră pe fiul meu si am fost salvată de o cămăsută cu mânicile lungi, copilul, care stătea mereu lângă apă, nu a fost ars de soare.

3. Sandale deschise cu velcro - slapii nu sunt potriviti, ei se tin prost pe picioare, copilasul se poate împiedica si cădea.  

4. Pentru a fi protejat de efectele nocive ale sistemului de aer conditionat, noaptea, copilul trebuie îmbrăcat într-o pijama subtire cu mânecuta lungi si pantalonasi.

5. Pentru a fi protejat de temperatura de contrast pe plajă, iau cu mine câteva perechi de slipuri si maiouri, s-a scăldat – imediat i-am dat hăinute uscate. Mai ales că vara pe plajă hainele se usucă repede.  

6. Cerc salvator, mănusi gonflabile, vestă de salvare – noi le aveam, pe toate. Trebuie să atrageti atentia asupra felului în care copilul le foloseste, să nu cumva să-l deranjeze undeva ceva. Anume din acest considerent în fiecare zi utilizam accesorii diferite pentru scăldat.

7. Jucării pentru plajă (căldăruse, lopătele, greble s.a.m.d.), cât de multe nu ati avea cu voi, oricum copilul le va vrea pe cele ale vecinului…ei, cel putin veti avea ce oferi la schimb.

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Preparate medicamentoase:

1.Rehidron, cărbune activat – necesare în cazul unei intoxicatii alimentare sau tulburări intestinale.

2. Preparate pentru ameliorarea digestiei – pentru a face fată abundentei de alimente noi si supraalimentare, drept urmare poate apărea senzatia de greutate la stomac.  

3. Preparate pentru combaterea constipatiei (supozitoare, siropuri), care, de asemenea, poate fi generată de supraalimentare.

4. Preparate antialergice – un nou mediu, soare, marea, mâncare nouă – toate la un loc pot provoca alergii chiar si în cazul unui copil care nu este predispus la alergii.  

5. Sirop pentru tuse, dureri în gât – sistemul de aer conditionat, aerul fierbinte si apa rece generează un risc major de răceală.  

6. Pastile pentru combaterea răului de mare – dacă copilului i se fac rău în transport acestea sunt pur si simplu de neînlocuit.

7. Picături pentru urechi, nas si ochi – cu sigurantă că apa face bine, dar chiar si o cantitate mică de apă rămasă în urechiusă poate provoca otita. Sau se poate înfunda năsucul, care va genera, la rândul său, dureri de urechi sau conjunctivită. Variante de răceală sunt multe, asa că dacă ati putea renunta la anumite preparate, pe acestea trebuie să le aveti obligatoriu!

8. Antibiotic cu o gamă largă de actiune – în situatie critică!

9. Termometru – ca să puteti lua temperatura copilului dumneavoastră ori de câte ori veti simti că este necesar să o faceti fără a fi nevoită să alergati la punctul medical.

10. Supozitoare sau sirop pentru combaterea temperaturii – obligatoriu!

11. Iod, verde de briliant, unguent pentru prelucrarea rănilor, bandaj, plasture. Nimeni nu este asigurat că nu se va alege în vacantă cu o zgârietură sau o rană.  

12. Crem pentru bronz cu factor de protectie SPF 50 – pielea fină a copilului necesită protectie maximă.

13. Pantenol unguent – va fi de folos în cazul unei arsuri ordinare, dar si în cazul arsurilor solare.

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Irina Polenciuc. Vacanta la mare împreună cu copilul: sfaturi utile

Nu sunt chiar atât de multe lucruri pe care trebuie să le avem cu noi obligatoriu. Din această listă am avut nevoie aproape de tot ce am inclus aici, iar ceea ce ne-a mai rămas am dat mămicilor care nu aveau cu ele decât verde de briliant. Totusi, în pofida pregătirilor intense si a trusei medicale complete, fiul nostru de trei anisori nu a fost ferit de o infectie virală complicată pe care a luat-o în aeroport, în drum spre casă, si care l-a chinuit trei săptămâni. Avea atunci doi ani si nouă luni, am decis pentru prima dată să mergem cu copilul la mare. Până acolo am ajuns cu bine. La mare, de asemenea, totul a fost bine cu exceptia faptului că în a treia zi de odihnă am avut tulburări intestinale chiar dacă mă străduiam să-i dau să mănânce cam ceea ce mânca si acasă. În acel moment mi-a fost de mare folos Rehidron-ul si cărbunele activat.Traumele si zgârieturile – sunt o normă pentru noi. Iar când ne întorceam acasă, lângă noi nu era niciun copil care să nu fi avut tuse, mai erau o multime de părinti care alergau disperati prin aeroport în căutarea preparatelor pentru combaterea temperaturii.  Iată de ce atunci când alegeti marea pentru vacantă nu face să vorbiti doar despre beneficiile extraordinare pentru copil. Noi alegem acest fel de vacantă, în primul rând, pentru noi însine.

Alegeti varianta corectă de odihnă si pregătiti-vă adecvat! Vă doresc doar zile cu soare si odihnă plăcută la mare!