mamaplus

Bloggeriță: ”Când nu poți concepe un copil, îți pare că toate femeile din jur sunt însărcinate”

-
//
26.11.2020

Se spune că cea mai dureroasă întrebare pe care o poate auzi un cuplu proaspăt căsătorit este cea referitoare la primul lor copil. Și mai dureros este să auzi această întrebare de la cupluri tinere care au devenit recent părinți. Pentru că niciodată nu știi ce se întâmplă în spatele cortinei, întrebarea ”Și voi, când faceți un copil?„ nu ar trebui pusă niciodată, sub nicio formă. Bloggerița Adele Barbaro a decis să-și povestească experiența personală cu infertilitatea, curiozitatea celor din jur, fertilizarea in vitro și drumul ei lung către cele două liniuțe magice de pe testul de sarcină.

”Încă ne bucurăm de statutul de proaspăt căsătoriți”
”Vrem să călătorim înainte”
”Momentan mă concentrez pe carieră…”

Acestea sunt doar câteva din pretextele pe cre le-am folosit (cu un zâmbet forțat) ca să maschez ce era de fapt în spatele zâmbetului. Nu am fost întotdeauna așa drăguță, iar într-una din zile am răspuns cu „nu e chiar așa de ușor, știi?”. Doar ce îmi venise menstruația în dimineața aia… din nou.

Îmi spuneau că nu voi fi mereu tânără, că îmi sună ceasul biologic. Și credeți-mă, eu știam cel mai bine, nu aveam nevoie să aud asta de la alții.

A încercă să concepi un copil nu e așa ușor, decât dacă ai 17 ani și probabil ești în culmea ferilității, în așa fel încât ai putea rămâne însărcinată doar vorbind despre asta. Șansele de concepție și de păstrare a unei sarcini sunt în realitate destul de mici, iar dacă adaugi mulțimea de afecțiuni ce roiesc în jurul fertilității, de care mulți oameni suferă, precum sindromul ovarului polichistic, endometrioză… Eu am fost unul dintre ei.

Îmi amintesc ziua aceea foarte clar. Trebuia să ajung la munca după programarea la medic și gândeam că asta e, nu voi avea copii.

Soțul meu, întotdeauna mai optimist, m-a convins că putem încerca tratamente și că încă nu s-a încheiat. Am discutat inclusiv despre adopție. Ni s-a spus să ne pregătim de un drum lung, dacă ne hotărâm să o luăm pe calea asta.

FIV e îngrozitor. Consumă timp, e invaziv, scump și e un roller coaster emoțional în care te urci. Pot spune cu adevărat că m-a frânț. Investești atât de mult în tot procesul, încât te consumă cu totul.

Când nu poți concepe un copil, ai impresia că toată lumea în jurul tău rămâne însărcinată. La început îți e ușor să te bucuri pentru ei, însă după un timp bucuria ți se stinge. Am început inclusiv să nu mă mai duc la anumite evenimente, zile de naștere d-ale copiilor apropiaților. Mă amărâsem, eram disperată și deprimată.

Un an mai târziu însă, m-am ridicat de la birou și m-am dus să fac un test rapid, așteptându-mă la același rezultat. M-am ghemuit lângă soțul meu în pat. S-a întors către mine și a zis „ești însărcinată, nu-i așa?”. Eram. Nu a trebuit să-i spun nimic, fața mea spunea totul. Noi am fost dintre cei norocoși.

Multe cupluri însă încearcă de ani de zile. Unii din ei niciodată nu reușesc. Apoi cum rămâne cu cei care nu își dorec niciodată copii? Sau cei care au unul, dar nu își permit un al doilea. Sau cei care au pierdut copiii…

Deși am trecut prin FIV și ne-am chinuit atât de mult să îl avem pe Harvey, la scurt timp a venit întrebarea „Și? Când îl faceți pe-al doilea?”

Iar acum, că avem 2 copii minunați și simt cum familia noastră e completă, întrebările tot mai vin.

Așadar, data viitoare când ai de gând să arunci o întrebare către un cuplu proaspăt căsătorit sau către o pereche ce e împreună de 10 ani, tratează lucrurile cu grijă.

Nu îi întreba când au de gând să facă copii, nu știi ce se ascunde acolo.”, scrie mama bloggeriță Adele Barbaro.

mamaplus