mamaplus

Topul alimentelor care grăbesc metabolismul

-
//
19.06.2019

Când vine vorba de pierderea în greutate, precum și de starea generală de sănătate, funcționarea metabolismului joacă un rol vital. Un metabolism rapid sprijină digestia și accelerează arderea grăsimilor. Din fericire, există numeroase alimente care accelerează metabolismul și te ajută în lupta cu kilogramele în plus, ușor de încorporat în alimentație.

 

mamaplus

Ce este metabolismul?

Metabolismul este totalitatea de procese desfășurate în mod continuu în organism, cu rolul de a menține funcționarea normală a organelor, a reface celulele și digera alimentele. Aceste procese chimice necesită energie. Cantitatea minimă de energie necesară organismul pentru desfășurarea lor se numește rată metabolică bazală (RMB). Rata metabolică bazală a unei persoane constă într-un procent cuprins între 40 si 70% din totalul zilnic de energie necesar organismului, în funcție de stilul de viață și vârsta.

Greutatea, vârsta, sexul și genele sunt factori care joacă un rol important în determinarea ratei metabolice bazale. Pentru menținerea celulelor musculare, organismul are nevoie de mai multă energie decât pentru celulele adipoase. Astfel, persoanele care au mai multă masă musculară, au o rată metabolică bazală mai mare. De regulă, bărbații au  metabolismul mai accelerat tocmai datorită masei musculare mai mari. Pe masură ce înaintam în vârstă, organismul pierde considerabil masa musculară și acumulează mai multă grasime. Acest lucru explică de ce RMB scade o dată cu vârsta.

Alimente care accelerează metabolismul – pentru un corp suplu si sănătos

1. Ghimbir

mamaplus

Nu știu dacă ai aflat, dar studiile au demonstrat că ghimbirul slăbește! Este un condiment important în multe bucătării ale lumii, conține foarte puține calorii, are un efect stimulator asupra metabolismului, este utilizat adesea pentru prepararea ceaiurilor sau în diferite rețete culinare și posedă proprietăți uimitoare pentru slăbit.

 S-a descoperit că ghimbirul suprimă pe cale naturală apetitul și, de asemenea, reduce poftele alimentare, ambele contribuind la eforturile de a scăpa de kilogramele în plus.

2. Cafea

mamaplus

Cafeaua, datorită conținutului de cofeină, stimulează metabolismul și conferă energie organismului. Numeroase studii în care s-au administrat subiecților 100mg de cofeină, aproximativ o ceașcă de cafea, au descoperit o creștere a arderilor calorice cu 75-100 de calorii pe parcursul unei zile. Deși nu este mult, pe perioade îndelungate de timp consumul de cafea poate face diferența. În special dacă se adoptă un stil de viață activ și sănătos.

Este foarte important, însă, să consumi 3 pahare de apă în plus pentru fiecare ceașcă de cafea. Astfel vei menține organismul hidratat și vei spirjini funcționarea ficatului.

3. Ciocolata neagră

mamaplus

Ciocolata neagră are, în mod obișnuit, un conținut de 70% sau mai mare de cacao și stimulează și ea metabolismul. Boabele de cacao crude sunt una dintre cele mai bune surse de magneziu, mineral care contribuie la menținerea unui nivel optim de glucoză. De asemenea, magneziul stimulează hormonul repsonsabil de topirea grăsimilor, adiponectina.

4. Fulgi de ovăz

mamaplus

Fulgii de ovăz sunt un aliment popular mai ales pentru micul dejun. Comparativ cu alte opțiuni pentru prima masă a zilei, are un conținut foarte bogat de fibre. Organismul le digeră lent, iar în timpul acestui proces vor fi topite mai multe calorii. De asemenea, s-a demonstrat că scad nivelul de colesterol.

5. Condimente

mamaplus

Deși folosim condimentele pentru a da gust mâncărurilor, ele aduc numeroase alte beneficii, printre care și stimularea metabolismului, de unde rezultă arderi rapide și eliminarea kilogramelor în plus. Aici găsești lista condimentelor care stimulează metabolismul.

6. Spanac

mamaplus

Spanacul excelează la capitolul vitamina B, ceea ce duce la un metabolism mai productiv. Este, de asemenea, foarte benefic pentru funcționarea musculaturii. Dacă efectuezi antrenamente de forță, spanacul va sprijini recuperarea musculară, ceea ce, iarăși, va accelera metabolismul.

7. Țelina

mamaplus

Țelina, mai precis, tulpina de țelină, este un aliment termogen ideal pentru accelerarea metabolismului. În plus, conține foarte puține calorii și foarte mult calciu.

8. Ulei de cocos

mamaplus

Consumul de ulei de cocos, în cantități mici, aduce reale beneficii organismului, cu toate ca are un conținut semnificativ de grăsimi. Este bogat în acizi grași cu lanț mediu, ușor de transformat în energie, astfel încât accelerează metabolismul și este foarte puțin probabil să fie depozitați sub formă de grăsime.

Uleiul de cocos este benefic și funcționării glandei tiroide, esențială pentru un metabolism sănătos.

9. Carne de pește

mamaplus

Carnea de pește este bogată în proteine și minunații acizi grași omega 3. Aceștia reduc inflamația din organism și scad nivelul zahărului din sânge. Astfel, metabolismul va fi mai rapid.

10. Carne de curcan

mamaplus

Proteinele contribuie la formarea și dezvoltarea musculaturii și topesc calorii. În timpul digestiei lor, organismul necesită mai multă energie. Se va folosi un procent de 15-35% din totalul de calorii ingerate pentru procesarea cărnii. Consumul de proteine slabe, cu puține calorii, precum carnea de curcan, sprijină dezvoltarea musculaturii. Așa cum precizam la începutul articolului, mai multă masă musculară înseamnă un metabolism mai alert și, deci, mai multe calorii topite.

Sursa: topfitness.ro