mamaplus

De ce este bine să mănânci paste de 3 ori pe săptămână şi cum se gătesc corect

0
//
02.06.2021

Cu toate că foarte multă lume refuză să consume paste pentru că ar conține o cantitate mare de carbohidrați, se pare că un nou studiu sfidează orice reguli și susține că pastele consumate de 3 ori pe săptămână aduc numeroase beneficii organismului. 

Pastele sunt uneori denigrate şi considerate alimente care ar trebui să fie evitate. Însă, un studiu publicat în „BMJ Nutrition, Prevention and Health‟ arată că femeile aflate la menopauză, care consumă paste moderat, prezintă un risc redus de accident vascular cerebral, o digestie şi energie mai bună, comparativ cu femeile care consumă mai puține paste sau deloc.

Observațiile cercetătorilor

O parte dintre femeile studiate au consumat paste de 3 ori pe săptămână, iar altele o jumătate de porție de paste pe săptămână. În afară de faptul că femeile care au mâncat mai multe paste au avut o digestie mai bună şi mai multă energie, în momentul în care acestea au înlocuit cartofii şi pâinea albă cu paste, riscul de diabet şi de accident vascular cerebral a scăzut.

Studiul arată că de cele mai multe ori, pastele, în special cele pe bază de grâu intergral, au un indice glicemic scăzut şi o sarcină glicemică mai mică, care nu determină creșterea zahărului în sânge la fel de mare ca alte alimente cu o încărcătură glicemică mai mare, precum cartofii albi. Totodată, un studiu publicat în „Frontiers in Nutrition‟ a constat că pastele consumate regulat oferă un aport mai mare de fibre şi de nutrienți, decât dietele în care nu sunt incluse paste.

Care este cea mai sănătoasă rețetă de paste

Cercetătorii subliniază că pastele nu trebuie să fie consumate în exces, iar 3 porții pe săptămână sunt suficiente pentru a profita de toate beneficiile aduse sănătății. Totodată, modul în care sunt pregătite pastele pot influența valoarea lor nutritivă. Cea mai indicată modalitate este asocierea pastelor cu nutrienți precum: legume, leguminoase şi ulei de măsline extravirgin. De asemenea, farfuria ideală trebuie să conțină un sfert de paste, un sfert de proteine şi jumătate de legume.

În cadrul cercetării au fost studiate 84.555 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, aflate la menopauză. Toate participantele sufereau de diabet, la începutul studiului. Cercetătorii au folosit un chestionar pentru a colecta informații despre frecvența aportului alimentar, iar starea de sănătate a participantelor a fost evaluată permanent.