mamaplus

Dacă eşti obsedat de alimentaţie sănătoasă, ai putea fi bolnav! Ce este şi cum se manifestă ortorexia?

-
//
06.06.2022

Obsesia pentru alimentație sănătoasă ar putea fi de fapt o boală, spun specialiștii. Tulburarea poate fi identificată prin intermediul unui test  format din 10 întrebări și elaborat de medicul american Steven Bratman. Ortorexia este apropiată de anorexie și bulimie. Specialiștii susțin că persoanele care suferă din cauza maladiei își privesc corpul prin prisma sănătății.

Mai puternic decât dorința de a fi sănătoși, pacienților care suferă de ortorexie le este frică să nu se intoxice cu pesticide sau să moară de cancer. Regimurile lor alimentare nu reprezintă problemă până când aceștia nu se izolează de restul lumii din cauza viziunilor pe care le au.

Boala provoacă probleme sociale, iar informațiile din spațiul public despre produse periculoase care ajung pe raft intensifică lipsa de siguranță a persoanelor care au ortorexie. Deocamdată nu există date globale oficiale referitoare la numărul persoanelor care suferă de tulburare, însă experții spun că în mare parte este vorba despre sportivi, studenți la medicină, cercetători sau specialiști în diete.