mamaplus

Cele mai frecvente greșeli pe care le fac unele gospodine atunci când gătesc paste

0
//
06.04.2020

Să faci paste e simplu: le pui la fiert, le amesteci apoi cu un sos și gata, ai obținut rapid un preparat delicios și sățios. Dar, chiar și o gospodină pricepută face greșeli atunci când fierbe pastele. Și atunci, care sunt erorile frecvente pe care mulți le comit când gătesc preparate pe baza de paste făinoase? Haideți să le vedem în continuare...

Nu folosești apă rece

Pare mai simplu să pui la fiert o oală în care ai scurs apă călduță de la robinet, mai ales pentru că ar ajunge mai repede la punctul de fierbere, dar asta e greșit! Când gătești, fie că e vorba de paste, legume sau orez, cel mai bine este să folosești apă rece, pentru că este mai curată din punct de vedere microbiologic. În apa caldă este posibil să fie materii și microorganisme toxice, așa că e indicat să folosești apa rece pe care să o aduci la fierbere. Bucătarii pricepuți recomandă apa rece pentru că, spun ei, mâncarea are mai multă savoare decât dacă e pregătită cu apă caldă.

Pui ulei în apa în care fierbi pastele

Trebuie să renunți la obiceiul de a pune ulei în apa în care fierbi pastele. Este o greșeală frecventă. Dacă fierbi pastele într-o oală bună și folosești la început apa rece, pastele nu se vor lipi între ele. Dacă pui ulei, pastele vor deveni alunecoase, iar sosul se va scurge de pe ele atunci când vei vrea să le combini.

Nu pui sare în apa pentru paste

În apa pe care o pui la fiert pentru paste trebuie să adaugi încă de la început sare. Pastele fierte în apă cu sare au un gust mai bun. Bucătarii obișnuiesc să folosească sare grunjoasă, nu fină. Dacă nu ai așa ceva în propria cămară, nu e un capăt de țară, dar trebuie să sărezi apa în care vei pune ulterior pastele la fiert. Nu îți face griji că vor absorbi toată sarea, nu se va întâmpla asta. Dacă sărezi apa, pastele vor prinde un gust mai bun, dar nu vor fi excesiv de sărate.

Pui pastele la fiert înainte ca apa să dea în clocot

Sigur ți s-a întâmplat și ție să pui pastele în apă înainte ca aceasta să înceapă să fiarbă. E greșit! Făcând asta nu vei putea respecta timpul indicat de gătire și nu vei putea să îți dai seama când pastele făinoase sunt gata.

Folosești un vas mult prea mic

Ca să fiarbă corespunzător și să nu se lipească, pastele au nevoie să fie fierte într-o oală mai mare. Astfel, nu vor sta înghesuite într-un vas necorespunzător și vor avea și apă suficientă în care să fiarbă. Indicațiile de bază spun că pentru fiecare 100 de grame de paste să folosești un litru de apă.

Nu amesteci pastele în timp ce fierb

Nu trebuie să exagerezi, însă recomandarea specialiștilor în bucătărie este să amesteci pastele de 2-3 ori cât timp sunt pe foc. E o regulă de care trebuie să ții cont dacă vrei ca pastele să fie gătite corect și uniform.

Arunci apa în care au fiert pastele

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când gătești paste este să arunci apa în care au fiert. Trebuie să o folosești pentru a obține un sos delicios și care să dea un plus de gust preparatului final. În momentul fierberii este eliberat amidon, iar lichidul rezultat te poate ajuta să obții un sos mai gros și mai cremos.

Clătești pastele cu apa rece

Era un mit care circula acum mulți ani potrivit căruia trebuie să clătești cu apă rece pastele după ce le-ai fiert pentru a le împiedica să se lipească. Este greșit! Vei înlătura tot amidonul, pastele vor deveni alunecoase, iar sosul se va scurge.

Torni sosul peste paste

Faci o mare greșeală dacă prepari separat sosul și pastele și le combini abia când le pui în farfurie pentru a fi servite. Marii bucătari italieni recomandă ca pastele fierte să fie puse în vasul în care pregătești sosul și să le lași să își contopească gusturile. E nevoie de circa 3-4 minute pentru ca pastele să fiarbă în sos, pentru ca aromele să se întrepătrundă și pastele să absoarbă din sosul gustos.