mamaplus

Ceapa verde: ce beneficii are pentru sănătate și cum o păstrezi mai mult timp

-
//
24.03.2020

Multor oameni le place ceapa verde, iar tu te-ai putea număra printre ei. Leguma poate fi folosită în prepararea multor rețete.

Ceapa verde are mai multe beneficii pentru sănătate, printre care enumerăm:

  • îmbunătățirea imunității
  • reglarea glicemiei
  • proprietăți antiinflamatorii
  • previne cancerul (gratie quercetinei)
  • protejează împotrivă ulcerului, luptând împotrivă bacteriilor care atacă membrana stomacului
  • efecte diuretice, depurative, antialergice
  • reglează activitatea endocrină și renală
  • efecte antibacteriene, detoxifiante, expectorante
  • previne bolile respiratorii
  • proprietăți anticoagulante
  • scade colesterolul și trigliceridele
  • remediază astenia de primăvară

Cum alegi ceapa verde

Atunci când vrei să cumperi ceapa, alege-o pe cea care are bulbi albi și frunze de culoare verde viu. Evită ceapa cu bulbii curățați de coajă și pieliță, pătați sau loviți. Nu cumpăra ceapa care are frunzele veștede, rupte, lovite sau pătate. Dacă, atunci când apeși ușor pe bulb, iese un sirop urat mirositor, de culoare gălbuie, ceapa este stricată. De asemenea, nu cumpăra ceapa care are un aspect lipicios.

Cum păstrezi ceapa verde

Singura problemă cu ceapa este că nu se păstrează prea bine în frigider. După ce a stat o zi sau două în frigider, ceapa începe să se ofilească, verdele se tranformă în maro și se moleșește. Din fericire însă, există câteva soluții la această problemă astfel încât tu să te bucuri de țoață ceapa ta verde pe care ai cumpărat-o fără să te simți vinovat că mai mult de jumătate din ea ajunge la gunoi. Iată, așadar, cum să păstrezi ceapa mai mult timp verde.

Replanteaz-o

După ce ai tăiat din ceapă pune trunchiul rămas într-un ghiveci pe care să îl umpli cu apă. Plasează vasul la geam și adaugă apa din când în când pe măsură ce aceasta este absorbită de ceapă. Leguma continuă să crească și va putea fi păstrată timp de câteva săptămâni. Totuși, soluția nu merge la nesfârșit: după câteva tăieturi, ceapa începe să-și piardă din savoare.

Depoziteaz-o mai bine

Dacă nu-ți dorești ca ceapa ta verde să tot crească, înfășoar-o într-o hârtie umedă, pune-o într-o pungă și ține-o în frigider. Ai grija ca hârtia să fie doar ușor umedă – nu udă, nu uscată.

Adu-o înapoi la viață

Ce se întâmplă dacă ceapa deja a început să se usuce? Există o cale ușoară de revitalizare a sa și tot ce ai nevoie este de apă cu gheață. Legumele se usucă din cauza că își pierd apa, așa că dacă le pui în apă cu gheață timp de 15-30 minute, își vor reveni rapid.

Congeleaz-o

Întotdeauna există soluția de a congela ceapa verde rămasă. Spal-o bine, după care o usuci, o tai mărunt și o pui într-o pungă care se poate închide pe care, apoi, o pui în congelator. Adaugă ceapa atunci când mâncarea este aproape gata – se dezgheață în numai câteva secunde, însă dacă o adaugi prea devreme se moleșește.