mamaplus

Care este timpul ideal de preparare a legumelor cu păstrarea gustului şi a vitaminelor

-
//
24.04.2020

Tuturor ni s-a întâmplat în bucătărie să dăm greş în estimarea timpului de gătire a mâncării. Acest lucru poate strica toată masa, chiar dacă este vorba de un singur ingredient. În continuare îți prezentăm o listă utilă care te va ajuta să gătești legumele în mod corect.

Morcovi  

Prăjire: rondele, fâşii – 4,6 minute La abur: rondele, cubuleţe – 10-13 min Fierbere: rondele, cubuleţe – 8-10 min.; întregi – 20-30 min. Coacere: felii mari – 40-45 min., 180°C

Sparanghel

Prăjire: 5-8 min. la o temperatură moderată La abur: 8-12 min. Fierbere: 7-10 min. Coacere: 15-20 min., 200°C

Fasole roşie

Prăjire: Înăbuşiţi fasolea fiartă pentru 5-10 min., scufundată în apă pentru 24 de ore La abur: 2,5 - 3 ore, scufundată în apă 24 de ore Fierbere: 5-6 ore, fără scufundare/40-80 min., scufundate în apă 24 de ore Coacere: o oră, 150° C, scufudate în apă 24 de ore.

Varză de Bruxelles

Prăjire: Felii – 2-3 min. La abur: 7-10 min. Fierbere: Proaspătă – 5-7 min./ Congelată – 10-12 min. Coacere: 30-35 min., 200°C.

Broccoli

Prăjire: 5-7 min. La abur: 5-10 min. Fierbere: 4-8 min. Coacere: 25 min., 180°C

Conopidă

Prăjire: 15-20 min., cu prefierbere 7 min. La abur: 30 min. Fierbere: 10-15 min. Coacere: 20 min., 180°CPorumb Prăjire: Boabe – 3-5 min/ Cocean – 30-40 min. La abur: Cocea – 15-30 min. în funcţie de cât de copt e Fierbere: Cruzi – 10-15 min./ Copţi – 50 min- 2 ore Coacere: în foi – 30-40 min., 200°C.

Vinete

Prăjire: Cubuleţe de 1 cm – 10 min./Rondele- 5-7 min. La abur: Felii, rondele – 20-30 min. Fierbere: Felii mari – 20-30 min. Coacere: Felii – 30 min., 190°C/ Întregi medii (150-250 g) - 30 min., 200°C/Întregi mari (250-300 g) – 40 min., 200°C.

Ceapă

Prăjire: Jumătăţi de rondele, cuburi – 10 min. La abur: 5 min. Fierbere: 10 min. Coacere: 30-35 min., 200°C.

Dovlecei

Prăjire: Rondele – 5-7 min. pe fiecare parte La abur: Cuburi mari, felii – 20-25 min. Fierbere: Bucăţi mari – 15-20 min./ Decojit şi fără seminţe înainte de feliere – 10 min Coacere: Bucăţi – 20 min., 200°C/Întreg – 35 min.

Dovleac

Prăjire: Feliat, pe ambele părţi, la o temperatură moderată, fără capac – 15 min. La abur: Felii – 20-30 min. Fierbere: Felii – 20-30 min. Coacere: Felii – 20-25 min., 200°C.

Varză

Prăjire: Înăbuşită pentru 30-40 min. La abur: Tocată – 20-30 min.  Fierbere: Tocată – 15-25 min. Coacere: Wedges – 35-45 min., 180°C.

Ardei

Prăjire: Întregi, la temperatură moderată, într-o cratiţă neacoperită – 15 min./Inele, la flacără mică - 10 min. La abur: 2-4 min. Fierbere: 3 min. Coacere: 15 min., 200°C.

Cartofi

Prăjire: Cuburi – 20-25 min. la o temperatură moderată/Cartofi noi – 12-15 min. La abur: 35 min. Fierbere: 20-25 min. Coacere: Cuburi sau rondele – 25-30 min., 180°C/Cartofi noi – 15-20 min., 180°C/ În coajă – 60-90 min.

Sfeclă roşie

Prăjire: Tocată – 20 min. la temperatură moderată La abur: Cuburi, felii subţiri – 20-30 min. Fierbere: 40-80 min. în funcţie de mărime Coacere: Întreagă, acoperită sau în foi – 1 oră, 180°C.

Păstăi de fasole verde

Prăjire: Congelată – 15 min., înăbuşită la temperatură moderată cu capacul pus/ Proaspătă – 10 min., la temperatură moderată, fără capac La abur: 15-25 min., în funcţie de mărime şi vârstă Fierbere: Proaspărtă – 5-7 min./Congelată – 10-12 min. după coacere  Coacere: 30-40 min., 200°C.