mamaplus

Ai rămas fără unt, ouă sau zahăr? Iată cu ce le înlocuiești

-
//
24.03.2020

Te-ai apucat de gătit, iar jumătate din compoziție este gata. Nu trebuie să mai adaugi decât faina, apoi praful de copt… Pe care nu îl ai! Cu siguranță, ți s-a întâmplat de cel puțin câteva ori să rămâi în pană de ouă, făină, zahăr sau alt ingredient cheie, fix atunci când aveai cea mai mare nevoie de ele. Vestea bună este că există câțiva înlocuitori în bucătărie, pe care îi poți folosi și personaliza în funcție de ce ai nevoie. Nu trebuie decât să măsori cantitățile, să le adaptezi și să fii deschisă spre noi moduri de a găti un preparat culinar.

Untul

Grăsimea este un element esențial în orice mâncare, accentuând gusturile și oferind o bază pentru celelalte arome. Dacă ai nevoie de unt pentru a sota legume sau alte alimente în tigaie, poți folosi cu încredere orice ulei. Apelează la uleiul de măsline, dacă vrei o aromă mai intensă, la uleiul de floarea soarelui pentru o bază neutră sau la uleiul de cocos, dacă prepari ceva în stil asiatic.

Pentru prăjituri și alte preparate la cuptor, înlocuiește untul cu o cantitate similară de margarină, untură sau ulei de cocos solid, rece.

Ouă

Majoritatea compozițiilor pentru prăjituri, aluaturi sau creme au nevoie de cel puțin un ou. Dacă nu ai nici măcar unul în casă, nu trebuie să te descurajezi. Poți salva preparatul cu numeroși înlocuitori în bucătărie.

Un ou poate fi înlocuit cu jumătate de banană pasată, cu două linguri de piure de mere sau cu un „ou vegan”. Acesta din urmă poate fi preparat cu o lingură de semințe de chia sau in, amestecate cu două linguri de apă. Lasă amestecul să devină gelatinos, apoi adaugă-l în compoziția pe care o pregătești.

Pesmetul

Pesmetul este folosit în rețete pentru a oferi textura și pentru a lega diverse compoziții. Dacă nu mai ai deloc pesmet, îl poți prepara în casă. Pune câteva felii de pâine la cuptor, până acestea devin uscate. Apoi, dă-le prin blender până obții o pulbere fină, cu textura asemănătoare pesmetului.

Dacă nu ai la îndemână nici pâine, poți face pesmet din fulgi de porumb, crutoane cumpărate din supermarket sau chiar din covrigei. Pasează alimentele în blender, până când ajungi la textura dorită.

Zahărul

Zahărul este un ingredient cheie în orice desert, dar nu numai. El poate fi integrat și în sosuri picante sau preparate și aluaturi sărate. Dacă zahărul alb s-a terminat, îl poți înlocui cu ușurință cu zahăr brun, melasă, sirop de agave, sirop de arțar sau miere.

Ține cont că siropurile, mierea și melasa pot fi mult mai dulci, astfel încât cantitatea trebuie să fie gestionată cu atenție. Adaugă câte puțin, gustă compoziția și ajustează pe parcurs.

Drojdia

Multe aluaturi făcute în casă au nevoie de drojdie pentru a crește și pentru a deveni pufoase. Pâinea, focaccia, aluatul de gogoși sau pizza – toate sunt mai bune cu drojdie proaspătă.

În cazul în care ai rămas fără drojdie proaspătă, poți folosi cu încredere drojdia uscată, pe care nu trebuie să o hidratezi înainte, ci doar să o adaugi în compoziție odată cu făina. Dacă nu ai la dispoziție nici drojdie uscată, poți încerca să prepari maia. Rezultatul nu numai că va fi la fel de bun, ci îți va depăși orice așteptare!